ВАКЦИНАЦИЯ ДЛЯ ВЗРОСЛЫХ


VACCINĂRI PENTRU ADULȚI


IMUNIZAREA CONTRA TETANOSULUI


ВАКЦИНАЦИЯ ПРОТИВ КОРИ


VACCINAREA ÎMPOTRIVA RUJEOLEI


ВАКЦИНАЦИЯ ПРОТИВ РОТАВИРУСНОЙ ИНФЕКЦИИ


VACCINAREA ÎMPOTRIVA INFECȚIEI ROTAVIRALE


ВАКЦИНАЦИЯ ПРОТИВ ПОЛИОМИЕЛИТА


VACCINAREA ÎMPOTRIVA POLIOMIELITEI


ВАКЦИНАЦИЯ ПРОТИВ КОКЛЮША


VACCINAREA ÎMPOTRIVA TUSEI CONVULSIVE


ВАКЦИНАЦИЯ ПРОТИВ ЭПИДЕМИЧЕСКОГО ПАРОТИТА


VACCINAREA ÎMPOTRIVA OREIONULUI


IMUNIZAREA ÎMPOTRIVA DIFTERIEI


BROSURA PAPILOMOVIRUSULUI

Ложные идеи о вакцинации

Мифы и факты об иммунизации


12 инфекционных заболеваний, которые могут быть предупреждены вакциной.


12 infectii prevenibile prin vaccinari.


Săptămâna Europeană a Imunizărilor! „Vaccinurile sunt o investiție în sănătate”

 

Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului. Beneficiile vaccinurilor se impun cu mult asupra domeniului sănătăţii, având un impact major asupra veniturilor sociale şi economice. 

Din păcate, în ultimii ani se atestă o tendință de diminuare a cazurilor de vaccinare, fapt ce duce la apariția unor boli infecțioase periculoase, care erau considerate dispărute. În cadrul unui club de presă organizat cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizărilor, mai mulți specialiști s-au expus asupra importanței imunizării și efectelor sale.

„Imunizarea se consideră unul dintre cele mai importante programe din întreaga lume. Anual, la nivel global, vaccinurile contribuie la prevenirea a milioane de decese în rândul copiilor. Mă bucur că în Republica Moldoa rata de imunizare este foarte înaltă. Din anul 1993, în Moldova nu a mai fost niciun caz de poliomielită. Din păcate, în Moldova se înregistrează niște tendințe, anume de descreștere a ratei de vaccinare. Acesta este rezultatul informațiilor greșite transmise publicului, precum și a faptului că unii părinți nu-și dau seama de efectele negative ale nevaccinării”, a declarat reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.

Viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco susține că vaccinurile sunt cea mai bună modalitate de a preveni și combate maladiile infecțioase.

„În Republica Moldova, în urma nivelului înalt de vaccinare, cazurile de rujeolă, rubeolă și difterie sunt practic egale cu zero. Chiar dacă avem unele succese la acest capitol, suntem îngrijorați de faptul că, în ultimii ani, rata de imunizare a populației este în scădere. Asta se întâmplă din cauza mai multor factori. Unul dintre aceștia este cultura sanitară joasă a populației, precum și ambiguitatea de mesaje pe care le transmit lucrătorii medicali atunci când nu sunt convinși de beneficiile vaccinării”, a menționat Aliona Serbulenco.

Vaccinurile sunt practic una dintre puținele intervenții de sănătate publică sigure și eficiente, susține reprezentantul OMS în Moldova, Silviu Ciobanu.

„Este dovedit că în ultimii 20 de ani vaccinurile au salvat mai multe vieți decât alte intervenții medicale. Unele vaccinuri pot preveni chiar și cancerul. În Republica Moldova au fost implementate un șir de vaccinuri noi care vin să protejeze populația. Totodată, se atestă o scădere drastică a numărului de cazuri de imunizare. Asta a dus la apariția unor cazuri de rujeolă, ceea ce nu se atesta anterior. Până nu demult, regiunea europeană era declarată liberă de poliomielită. În 2017, situația s-a schimbat drastic, fiind înregistrate mai multe cazuri”, a adăugat Silviu Ciobanu.

„Vaccinurile protejează, iar cifrele ne demostrează acest lucru. Noi nu avem boli infecțioase grave, deoarece ne vaccinăm. Vaccinurile sunt o investiție în sănătate. Vaccinarea este o procedură medicală unică în felul ei, este dedicată persoanelor sănătoase și are drept scop protejezarea în continuare a sănătății”, a declarat Nicolae Furtună, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.

În luna aprilie a fiecărui an, părţile interesate din întreaga lume îşi unesc eforturile pentru a accentua importanţa vaccinării, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. Iniţiată în anul 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor este marcată anual pentru a sensibiliza şi conjuga eforturile la amplificarea ritmului în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Cu această ocazie, în Republica Moldova vor fi organizate activităţi de informare şi implicare a publicului privind vaccinarea.

 


Programul National de Vaccinare 2016-2020


Virsta efectuarii vaccinarii

Imunizarea impotriva

Hepatitei virale B

Tuberculozei

Poliomielitei

Infectiei Hib

Difteriei, tetanosului, tusei convulsive

Difteriei, tetanosului

Rujeolei, oreionului, rubeolei

Infectiei cu rotavirus

Infectiei cu pneumococi

HepB

BCG

VPO

Hib

DTP

DT/Td

ROR

RV

PC

24 ore

HepB-0

 

 

 

 

 

 

 

 

2-5 zile

 

BCG-1

 

 

 

 

 

 

 

2 luni

 HepB-1

 

VPO-1

Hib-1

DTP-1

 

 

 RV-1

 PC-1

4 luni

 HepB-2

 

VPO-2

Hib-2

DTP-2

 

 

 RV-2

 PC-2

6 luni

HepB-3

 

VPO-3

Hib-3

DTP-3

 

 

 

 

12 luni

 

 

 

 

 

 

ROR-1

 

PC-3

22-24 luni

 

 

VPO-4

 

DTP-4

 

 

 

 

6-7 ani

 

 

VPO-5

 

 

DT

ROR-2

 

 

15-16 ani

 

 

 

 

 

Td

 ROR-3

 

 

Adultii: La 20, 30, 40, 50 si 60 ani

 

 

 

 

 

Td