ZILE MONDIALESuport informativ privind organizarea

  și desfășurarea Zilei Mondiale a Sănătății Orale– 20 martie 2020

Marcată în fiecare an la 20 martie, Ziua Mondială a Sănătății Orale este cea mai mare campanie globală de conștientizare a sănătății orale. Este o ocazie când oamenii din întreaga lume se unesc pentru a pune în evidență povara imensă cauzată de boala orală și acțiuni care pot fi întreprinse pentru prevenirea și controlul acesteia. Campania ajunge la toată lumea:

 • Publicul larg — avem nevoie de oameni care să le pese de sănătatea lor orală.
 • Profesioniștii din domeniul sănătății orale — pentru a educa pacienții cu privire la modul în care pot preveni bolile orale și să aibă grijă de igiena lor orală.
 • Guvernul și factorii de decizie — să recunoască impactul bolilor orale asupra economiilor și bunăstării comunităților lor pentru a produce schimbarea.

Este organizată de Federația Mondială Dentară  și este cea mai mare campanie de sensibilizare la nivel mondial asupra sănătății orale.

Ziua Mondială a Sănătății Orale diseminează mesaje despre bune practici de igienă orală atât la adulți, cât și la copii și demonstrează importanța sănătății orale optime în menținerea stării generale de sănătate și bunăstare.

Ziua Mondială a Sănătății Orale încurajează comunitatea locală să aibă grijă de sănătatea lor orală — începând cu o vizită la stomatolog.

Tema pentru campania 2020 este „Spune AAA. Uniți pentru sănătatea orală”. Așadar, în Ziua Mondială a Sănătății Orale, se dorește ca toată lumea să facă un angajament pentru sănătatea orală. Prin angajamentele și eforturile colective se poate reduce povara bolilor orale la nivel mondial.

         Jumătate din oameni din lume suferă de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale, care poate afecta toate lucrurile pe care le asumăm, cum ar fi mâncatul, vorbirea și zâmbetul.

         Ziua Mondială a Sănătății Orale oferă o platformă importantă pentru a schimba asta. Reuniți la scară globală, putem răspândi mesaje — cu voce tare și consecvent — despre importanța unei bune sănătăți orale. Ne dorim ca eforturile noastre colective să ducă la vieți mai fericite și mai sănătoase.

Peste 3,58 miliarde de oameni suferă de boli orale netratate. Numărul persoanelor cu boli orale netratate a crescut cu 38% din 1990. Sănătatea orală este esențială pentru sănătatea generală și bunăstarea în fiecare etapă a vieții. Sănătatea orală este cu mai multe fațete și include capacitatea  de a vorbi, a zâmbi, a mirosi, a gusta, a mesteca, a înghiți și a transmite o serie de emoții prin expresii faciale cu încredere și durere, disconfort și boală a complexului craniofacial.

Bolile orale, cum ar fi cariile dentare, bolile gingivale și cancerul oral sunt cele mai frecvente și prevenibile boli netransmisibile. Declarația politică a ONU din 2011 privind bolile netransmisibile recunoaște că bolile orale prezintă o povară majoră pentru sănătate. Bolile orale și alte boli netransmisibile sunt strâns legate și au factori de risc modificabili. Factorii cheie de risc pentru boala orală includ consumul de tutun, consumul nociv de alcool și consumul de zahăr.  Zahărul este cauza principală a cariilor dentare — cea mai frecventă boală cronică din copilărie. 78% din populația globală de copii — 573 milioane de copii — au avut carii dentare netratate în 2015.

 Acoperirea universală în domeniul sănătății poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor sănătății orale și la reducerea inegalităților în accesul la îngrijire. Declarația politică a ONU din 2019 privind acoperirea medicală universală se angajează să consolideze eforturile de abordare a sănătății orale.

În acest an, de Ziua Mondială a Sănătății Orale, dorim ca toată lumea să se unească pentru sănătatea orală, făcând un angajament de a avea grijă de sănătatea lor orală și de a inspira pe alții să facă la fel.

Populația generală: un angajament de a peria de două ori pe zi dinții cu o pastă de dinți cu fluor,  a reduce gustările zaharoase, a vizita stomatologul în mod regulat,  a-și menține gura și corpul sănătos, a evita tutunul și a schimba paharul cu vin pentru paharul cu apă.

Profesioniști din domeniul sănătății orale: angajamentul de a inspira pacienții și comunitățile să aibă grijă de sănătatea lor orală, a ajuta persoanele să zâmbească întreaga viață, să ajungă și să încurajeze mai multe persoane să meargă la stomatolog și să educe legătura gură-corp.

Guverne și factori de decizie: un angajament de a elabora un plan național de sănătate orală, de a aborda consumul excesiv de zahăr,  a integra sănătatea orală în îngrijirea primarii, a proteja sănătatea orală a cetățenilor lor.

Campania 2020 își propune să utilizeze puterea transformatoare a angajamentelor pentru educarea oamenilor cu privire la modul de a avea grijă de sănătatea lor orală și de a le împuternici să creeze schimbări pozitive și de durată.

Sănătatea încearcă să inspire oamenii să vină împreună și să conducă la schimbări pozitive pentru sănătatea orală, făcând promisiuni care abordează faptele și problemele cheie.

Date  și  informații

Prevenirea este cea mai bună opțiune. Bolile orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale, sunt răspândite și pot fi prevenite.

Angajamentele vor face diferența:

Publicul general:

 • Angajați-vă să periați dinții de două ori pe zi — fără scuze.
 • Angajați-vă să vizitați periodic stomatologul.
 • Angajați-vă de a reduce alimentele zaharoase.

           Profesioniștii din domeniul sănătății orale:

 • Angajați-vă de a inspira pacienții și comunitățile să aibă grijă de sănătatea lor orală.
 • Angajați-vă să ajungeți și să încurajați mai mulți oameni să meargă la stomatolog.
 • Angajați-vă a învăța oamenii, că prevenirea poate ajuta la evitarea nevoii de tratament.

Guvernul și factorii de decizie:

 • Angajamentul de a elabora un plan național de sănătate orală.
 • Angajamentul de a sprijini măsurile de promovare a sănătății orale la nivelul întregii populații.

Date  și  informații

Fluorura este importantă. Utilizarea regulată și adecvată a fluorului, cum ar fi pasta de dinți cu fluor, joacă un rol esențial în lupta împotriva cariilor dentare.

Angajamentele vor face diferența:

Publicul general:

 • Angajați-vă să periați de două ori pe zi dinții folosind o pastă de dinți cu fluor.

          Profesioniștii din domeniul sănătății orale:

 • Angajamentul de a educa pacienții cu privire la importanța utilizării pastelor de dinți cu fluor.
 • Angajamentul de a distribui probe gratuite de pastă de dinți cu fluor.

Guvernul și factorii de decizie:

 • Angajament pentru promovarea accesului la fluor.
 • Angajament de a elimina impozitele pe pastele de dinți cu fluor pentru a le face mai accesibile.

Date  și  informații

Zahărul, contribuitor major la obezitate, este și cauza principală a cariilor dentare. La nivel global, se estimează că 2,4 miliarde de oameni suferă de cariile dinților permanenți și 486 de milioane de copii suferă de cariile dinților primari.

Angajamentele vor face diferența:

Publicul general:

 • Angajați-vă să evitați gustările dulci între mese.

          Profesioniștii din domeniul sănătății orale:

 • Angajamentul de a informa pacienții, că limitarea aportului de zahăr poate reduce riscul de carii, precum și prevenirea altor boli.

Guvernul și factorii de decizie:

 • Angajamentul de a asigura etichetarea transparentă a alimentelor pentru alegerile informate ale consumatorilor.
 • Angajamentul de a limita comercializarea și disponibilitatea alimentelor bogate în zahăr și a băuturilor îndulcite cu zahăr pentru copii și adolescenți.

Date  și  informații

Sănătatea orală și alte boli netransmisibile, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, bolile respiratorii și unele tipuri de cancer, au, de asemenea, aceleași factori sociali determinanți și unii factori de risc comuni.

Angajamentele vor face diferența:

Publicul general:

 • Angajați-vă de a evita tutunul.
 • Angajați-vă de a mânca sănătos.
 • Angajați-vă de a limita cantitatea de alcool consumată — ajungeți la o alternativă mai sănătoasă.

                     Profesioniștii din domeniul sănătății orale:  

 • Angajament pentru educarea pacienților în legătura gură-corp.
 • Angajamentul de a oferi informații și recomandări cu privire la modul de prevenire, gestionare și tratare a bolilor orale.        

            Guvernul și factorii de decizie:

 • Angajamentul de a oferi cetățenilor medii care să permită sănătatea orală și să integreze bolile orale în politicile care se adresează altor boli netransmisibile.
 • Angajamentul de a integra sănătatea orală în pachetele de asistență medicală primară și de acoperire a sănătății universale.

Date  și  informații

Pierderea dinților este una dintre cele mai importante 10 cauze ale anilor trăiți cu handicap  în unele țări cu venituri mari datorită îmbătrânirii populației. Pierderea dinților nu trebuie acceptată ca un curs natural de îmbătrânire.

Angajamentele vor face diferența:

   Publicul general:

 • Angajați-vă pentru practicarea bunelor obiceiuri de igienă orală.
 • Angajați-vă să faceți controale dentare periodice.
 • Angajați-vă să mențineți o gură sănătoasă pe parcursul vieții.

                       Profesioniștii din domeniul sănătății orale:

 • Angajamentul de a educa pacienții în vârstă asupra importanței bunelor obiceiuri de igienă orală și a beneficiilor pentru sănătatea și bunăstarea lor generală.
 • Angajamentul de a educa oamenii despre cum pot aborda provocările de sănătate orală pe măsură ce îmbătrânesc și ce pot face pentru a-și menține gura sănătoasă.
 • Angajamentul pentru a menține oamenii zâmbind întreaga lor viață.

                Guvernul și factorii de decizie:

 • Angajamentul de a implementa intervențiile recomandate pentru îmbunătățirea sănătății orale pe parcursul întregii vieți și reducerea sarcinii generale a bolilor netransmisibile.
 • Angajamentul de a îmbunătăți sistemele de supraveghere a sănătății pentru includerea sănătății orale și monitorizarea progresului pe parcursul întregii vieți.

Toate părțile interesate, inclusiv publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății orale și factorii de decizie, trebuie să se unească pentru sănătatea gurii pentru a reduce povara globală a bolilor orale.

 


Suport informativ privind organizarea

 și desfășurarea Zilei Mondiale a rinichiului – 12 martie 2020

Marcată în fiecare an în a doua joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichilor este campania globală care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a importanței rinichilor pentru sănătatea noastră și reduce impactul bolilor renale și a problemelor asociate la nivel mondial.

         Boala renală este o boală netransmisibilă și afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni în întreaga lume. Unul din zece adulți are boli renale cronice . Sarcina globală a bolilor renale cronice este în creștere, și este estimat să devină a cincea cea mai frecventă cauză a anilor de viață pierduți până în 2040. Boala renală cronică este o cauză majoră a cheltuielilor de sănătate catastrofale. Costurile pentru dializă și transplant consumă 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari. În țările cu venituri mici și cu venituri medii, majoritatea persoanelor cu insuficiență renală au acces insuficient la dializa de salvare a vieții și transplantul de rinichi. În mod crucial, boala renală poate fi prevenită și progresia către boala renală în stadiu final poate fi întârziată cu accesul adecvat la diagnosticul de bază și la tratamentul precoce. Este necesară creșterea gradului de conștientizare a importanței măsurilor preventive în rândul populațiilor, profesioniștilor și factorilor de decizie.

În Republica Moldova  conform datelor statistice incidenţa prin bolile aparatului genitor-urinar a constituit în 2018 –189,2 cazuri la 10 mii locuitori, 2017 – 199,4 cazuri la 10 mii locuitori.

         În acest an, Ziua Mondială a Rinichilor continuă să crească gradul de conștientizare a sarcinii din ce în ce mai mari a bolilor renale la nivel mondial și să depună eforturi pentru sănătatea rinichilor pentru toată lumea, de pretutindeni. Concret, campania 2020 evidențiază importanța intervențiilor preventive pentru prevenirea apariției și evoluției bolilor renale.

Mesaje cheie

 • Se estimează că boala renală va deveni a cincea cauză principală de deces prematur la nivel global până în 2040.
 • În mod crucial, debutul și evoluția bolii renale cronice este adesea prevenită prin intervenții primare, secundare sau terțiare.
 • Intervențiile preventive includ verificări precoce a tensiunii arteriale și controlul glicemic, precum și gestionarea comorbidităților, de ex. boala cardiovasculară.
 • O măsură preventivă esențială este educația și conștientizarea mai multor riscuri ale bolilor renale în rândul populației, pacienților, profesiilor și factorilor de decizie.
 • Este necesară o schimbare și îmbunătățire drastică a politicilor naționale și specifice îndreptate spre educație și conștientizare cu privire la bolile renale, precum screeningul, managementul și tratamentul bolilor renale cronice.
 • Ziua Mondială a Rinichilor invită toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare țară pentru promovarea și avansarea prevenirii bolilor renale.

Ce este o intervenție preventivă?

Termenul de „prevenire” se referă la activități care sunt de obicei clasificate în următoarele trei definiții:

 • Prevenirea primară, implică intervenția înainte ca efectele asupra sănătății să apară în efortul de a preveni debutul bolii renale înainte de începerea procesului de boală .
 • Prevenirea secundară sugerează măsuri preventive care duc la diagnosticarea precoce și la tratamentul prompt al bolilor renale pentru a preveni apariția unor probleme mai severe.
 • Prevenția terțiară indică gestionarea bolilor renale după ce este bine stabilită pentru a controla evoluția bolii și apariția unor complicații mai severe.

Mai exact, prevenirea primară a bolilor renale necesită modificarea factorilor de risc, incluzând diabetul zaharat și hipertensiunea, dietele nesănătoase, anomaliile structurale ale rinichilor și ale căilor urinare și/sau a nivelurilor de nefrotoxicitate. Intervențiile primare preventive includ: promovarea modului de viață sănătos, screeningul pentru pacienții cu risc mai ridicat de boli renale cronice cu ajutorul urinei și testelor de sânge

Principalul obiectiv al educației și al intervențiilor clinice este prevenirea secundară, inclusiv optimizarea tensiunii arteriale și controlul glicemic, care poate fi obținut prin reducerea consumului de sare și a alimentelor cu conținut sporit de proteine și grăsimi, precum și prin diete bazate preponderent pe legume și fructe.

La pacienții cu boli cronice avansate, gestionarea co-morbidităților cum ar fi uremia și bolile cardiovasculare este prioritară.

         Deoarece boala renală cronică este asociată cu costuri ridicate, măsurile preventive care vizează cauzele principale, în special sub formă de prevenție primară, au o valoare semnificativă. Creșterea gradului de conștientizare și educarea indivizilor cu privire la cei mai importanți factori de risc și măsuri preventive pentru boala renală este, prin urmare, importantă, astfel încât să se reducă povara bolilor renale.  Pentru a recunoaște importanța „Abordării de prevenire” a bolilor renale și insuficienței renale, programele de promovare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv programe de bursă în nefrologie și instruire nespecialistă; Programele de educare și conștientizare eficiente pentru populația generală și parteneriatele pentru abilitarea pacientului sunt esențiale.

În 2020, Ziua Mondială a Rinichilor invită toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare țară pentru promovarea prevenirii bolilor renale, inclusiv:

 • Focalizare reînnoită pe îngrijirea primară, sensibilizarea și educația, inclusiv abilitarea pacienților și instruirea încrucișată.
 • Integrarea prevenției bolilor renale cronice în programele naționale de prevenire și control a bolilor netransmisibile pentru servicii complete și integrate, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea detectării și urmăririi precoce a bolilor renale cronice la nivel de țară.
 • Întreaga guvernare, întreaga societate, sănătate în toate politicile, colaborare multisectorială pentru promovarea prevenirii bolilor renale.

Marcăm Ziua Mondială a Rinichilor și respectăm cele 8 reguli de aur!

 1. Mențineți-vă în formă, fiți activi
 2. Mâncați sănătos
 3. Verificați și controlați glicemia.
 4. Verificați și controlați tensiunea arterială
 5. Consumați cantități adecvate de lichide
 6. Nu fumați.
 7. Nu faceți abuz de alcool.
 8. Verificați funcția renală dacă aveți factori de „risc ridicat”:
  • diabet,
  • hipertensiune arterială,
  • sunteți obez,
  • aveți antecedente familiale de boli renale.

 


Suport informativ

pentru organizarea acțiunilor de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului  14 noiembrie 2019

(suport informativ pentru specialiști)

Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în 1991 de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari în legătură cu escaladarea amenințării pentru sănătate pe care o prezintă diabetul. Este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în 1922. Ziua Mondială a diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, care a ajuns la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de țări.

Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2019 este: Familia și diabetul.

Ziua Mondială a diabetului crește conștientizarea impactului pe care diabetul îl are asupra familiei și rețelei de sprijin a celor afectați și promovează rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea diabetului.

Familiile sunt îndemnate să afle mai multe despre semnele de avertizare și riscurile diabetului de tip 2.

Peste 425 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabet de tip 2, care este în mare măsură prevenibil prin activitatea fizică regulată, o alimentație sănătoasă și echilibrată și promovarea unor medii de viață sănătoase. Familiile joacă un rol cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educație, resurse și medii pentru a trăi un stil de viață sănătos.

1 din 2 persoane trăiesc în prezent cu diabet este nediagnosticat. Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și pentru a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și, prin urmare, conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.

Diabetul poate fi scump pentru individ și familie. În multe țări, costurile injecției de insulină și monitorizarea zilnică pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii. Îmbunătățirea accesului la medicamente și îngrijiri pentru diabet zaharat este, prin urmare, urgentă pentru a evita costurile crescute pentru individ și familie, care au un impact asupra sănătății.

Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. S-a dovedit că sprijinul familiei în îngrijirea diabetului are un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. Prin urmare, este important ca educația continuă de autogestionare și sprijinul persoanelor cu diabet să fie accesibilă tuturor persoanelor cu diabet și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii care poate duce la o calitate negativă a vieții.

Ziua Mondială a diabetului 2019 se focusează pe următoarele domenii principale:

 • Detectarea diabetului.
 • Prevenirea diabetului de tip 2.
 • Gestionarea diabetului.

 Implicarea familiei în detectarea precoce a diabetului

 • Una din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care pot pune viața în pericol.
 • Dacă diabetul de tip 1 nu este detectat din timp, poate duce la o dizabilitate gravă sau la deces. Cunoașterea semnelor și simptomelor protejează familia.

Implicarea familiei în prevenirea diabetului de tip 2

 • Multe cazuri de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscului în familie începe de acasă.
 • Când o familie se alimentează sănătos și practică exerciții fizice împreună, toți membrii familiei beneficiază și încurajează comportamente, care ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 în familie.
 • Dacă în familie este diabet, trebuie de aflat riscurile, semnele de avertizare care trebuie să fie consultate și ce trebuie de făcut pentru a preveni diabetul de tip 2 și complicațiile acestuia.
 • Familiile trebuie să trăiască într-un mediu care să sprijine stiluri de viață sănătoase și să le ajute să prevină diabetul de tip 2.
 • Chestionarele scurte sunt modalități simple, practice și ieftine de a identifica rapid persoanele care pot prezenta un risc mai mare de diabet de tip 2 și care ar trebui să consulte un specialist în sănătate.

Implicarea familiei în ingrijirea persoanelor cu diabet

 • Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare periodică, un stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este esențial.
 • Toți profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să aibă cunoștințe și abilități pentru a ajuta indivizii și familiile să gestioneze diabetul.
 • Educația și sprijinul continuu ar trebui să fie accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.
 • Medicamentele și îngrijirile esențiale pentru diabet trebuie să fie accesibile pentru fiecare familie.

 

S-a estimat, că numărul persoanelor cu diabet va fi de 522 milioane până în 2030. 1 din 2 persoane cu diabet rămân nediagnosticate (212 milioane). 3 din 4 persoane cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Peste 1 milion de copii și adolescenți au diabet de tip 1.

1 din 6 nașteri este afectat de glicemia mare (hiperglicemie) în sarcină. Două treimi din persoanele cu diabet sunt în vârstă de muncă (327 milioane).

   Diabetul zaharat a provocat 4 milioane de decese în 2017.

În Republica Moldova, în anul 2018 existau 110724 persoane cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2018 – 312,3 la 10 mii locuitori, respectiv în 2017- 295,1 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2018 – 27,7 la 10 mii locuitori, în 2017 – 30,2 la 10 mii locuitori.

Mortalitatea populației prin diabet zaharat se a constituit în anul 2018 – 11,8 la 100 mii locuitori, respectiv anul 2017 – 11,3 cazuri la100 mii locuitori .

 

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să facă insulină sau când organismul nu poate folosi bine insulina pe care o produce.

Există trei tipuri principale de diabet:

Diabetul de tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. De obicei este cauzat de o reacție autoimună în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau insuficientă. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau adulți tineri. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor. Dacă persoanele cu diabet de tip 1 nu au acces la insulină, vor muri.

Diabetul de tip 2 obișnuit să fie numit diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la adulți reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate apărea la orice vârstă. Diabetul zaharat de tip 2 poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină. Este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu excesul de greutate sau obezitatea, pot provoca rezistență la insulină și pot duce la valori ridicate ale glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 își pot gestiona adesea starea inițială prin exerciții fizice și dietă. Atât diabetul de tip 1 cât și cel de tip 2 sunt boli grave. Nu există diabet zaharat moderat.

Diabetul gestațional este o formă de diabet care constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în una din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât  la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2 în termen de cinci până la zece ani după naștere.

Simptomele diabetului de tip 1:sete anormală și gură uscată, urinare frecventă, lipsă de energie, oboseală, foame constant, pierderea bruscă în greutate, urinare în somn, vedere neclară.

Simptomele diabetului de tip 2: sete excesivă și gură uscată, urinare frecventă și abundentă, lipsă de energie, oboseală extremă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții fungice recurente la nivelul pielii, vindecare lentă a rănilor, vedere neclară.

Prevenirea diabetului de tip 2

Deși există o serie de factori care influențează dezvoltarea diabetului de tip 2, este evident că cei mai influenți sunt comportamentele de stil de viață asociate în mod obișnuit cu urbanizarea. Acestea includ consumul de alimente nesănătoase și stiluri de viață inactive cu comportament sedentar. Studiile controlate aleatoriu în diferite părți ale lumii, inclusiv Finlanda, SUA, China și India, au stabilit că modificarea stilului de viață cu activitate fizică și / sau dieta sănătoasă poate întârzia sau preveni apariția diabetului de tip 2.

Stilurile de viață moderne sunt caracterizate de inactivitate fizică și perioade lungi sedentare. Intervențiile bazate pe comunitate pot ajunge la indivizi și familii prin campanii, educație, marketing social și încurajează activitatea fizică atât în interiorul, cât și în afara școlii și la locul de muncă. Federația Internațională  a Diabetului recomandă activități fizice cel puțin între trei până la cinci zile pe săptămână, timp de minimum 30-45 de minute.

 

FACTORI DE RISC PENTRU DIABETul DE TIP 2

Câțiva factori de risc au fost asociați cu diabetul de tip 2 și includ:

 • Istoric familial de diabet.
 • Excesul de greutate.
 • Alimentația nesănătoasă.
 • Lipsa de activitate fizică.
 • Creșterea vârstei.
 • Tensiunea arterială crescută.
 • Toleranță scăzută la glucoză.
 • Istoric al diabetului gestațional.
 • Nutriție deficitară în perioada sarcinii.

Diabetul este o cauză principal de orbire, amputație, boli de inimă, insuficiență renală și moarte precoce.

 

Recomandări ale Federației Internaționale a diabetului pentru o dietă sănătoasă pentru populația generală

 • Alegerea apei, ceaiului în locul sucului de fructe, sau alte băuturi îndulcite cu zahăr.
 • Mâncarea a cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv legume cu frunze verzi.
 • Mâncarea până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
 • Alegerea nucilor, fructelor proaspete sau iaurtului neîndulcit pentru o gustare.
 • Reducerea consumul de alcool.
 • Alegerea cărnii albe de păsări de curte sau fructe de mare în locul cărnii roșii sau prelucrate.
 • Alegerea untului de arahide în loc de ciocolată sau a gemului.
 • Alegerea pâinii cu cereale integrale, a orezului sau a pastei în loc de pâine albă.
 • Alegerea grăsimilor nesaturate (ulei de măsline, ulei de porumb sau floarea soarelui) în loc de grăsimi saturate (unt, grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau ulei de palmier).

Gestionarrea diabetului

Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă cu un bun management al diabetului. Aceasta include gestionarea nu numai a glicemiei, dar și a factorilor de risc pentru complicații, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului ridicat. Acestea pot fi gestionate cu o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și utilizarea corectă a medicamentelor, așa cum este prescris de un medic. Persoanele cu diabet necesită acces la asistență medicală regulată și organizată, oferită de o echipă de specialiști calificați.

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesită tratament zilnic cu insulină, monitorizare regulată a glicemiei, o dietă sănătoasă și stil de viață pentru a-și gestiona starea în mod eficient pentru a întârzia sau a evita multe dintre complicațiile asociate diabetului.

Piatra de temelie a gestionării diabetului de tip 2 este o alimentație sănătoasă, creșterea activității fizice și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Medicamentele orale și insulina sunt, de asemenea, prescrise frecvent pentru a ajuta la controlul nivelului glicemiei.

O dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet include reducerea cantității de calorii la persoanele supraponderale, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, consumul de fibre alimentare și evitarea consumului de tutun, alcool excesiv și zahăr adăugat.

Activitatea fizică este mai eficientă atunci când include o combinație de antrenament aerobic (de exemplu, alergare, înot, ciclism) și antrenament de rezistență, precum și reducerea timpului petrecut fiind inactiv.

Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1, o sursă neîntreruptă de insulină de înaltă calitate este esențială pentru supraviețuire. Aproape 100 de ani de când insulina a fost folosită pentru prima dată pentru tratarea diabetului de tip 1, multe persoane cu diabet continuă să aibă dificultăți în accesarea insulinei accesibile și regulate pentru a-și gestiona starea.


Suport informativ

către organizarea și desfășurarea Zilei Mondiale a Pneumoniei – 12 noiembrie 2019, cu genericul “Fiecare respirație contează!”

    Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată în fiecare an la 12 noiembrie, este la cea de a 10-a ediție, cu genericul “Fiecare     respirație contează!” și continuă  sensibilizarea cu privire la     pneumonie — criminalul principal al copiilor din întreaga lume  și pledează pentru intervenții la nivel mondial pentru:

— Prevenirea și tratarea eficientă a acestei boli mortale;                             — Creșterea  gradului de conștientizare cu privire la pneumonie;                                              — Evidențierea abordărilor și soluțiilor dovedite, care necesită resurse suplimentare și atenție sporită;

      — Generarea  de acțiuni, inclusiv investițiile continue ale donatorilor, pentru a combate pneumonia.

Pneumonia este una dintre principalele cauze ale deceselor la copiii sub cinci ani, în ciuda faptului că este ușor de prevenit și de tratat. Deși vaccinurile și alte eforturi preventive diminuează din povara bolii, este încă nevoie de mult mai mult efort. Cei care trăiesc în comunități sărace, prezintă cel mai mare risc de pneumonie. Fiecare copil, indiferent de locul în care este născut, merită acces la vaccinuri și medicamente salvatoare de viață.

Pneumonia este o boală respiratorie frecventă contractată de copiii de pretutindeni, din Statele Unite până în Asia de Sud-Est și reprezintă principala cauză infecțioasă de deces mai ales în rândul copiilor sub cinci ani, ucigând aproximativ 2.400 de copii pe zi. Pneumonia e responsabilă de aproximativ 16% din cele 5,6 milioane de decese sub cinci ani, ucigând aproximativ 880.000 de copii în 2016, adică aproape două victime în fiecare minut din fiecare zi.                                                             Cei mai vulnerabili copii se află în comunități sărace și rurale, subliniind necesitatea îmbunătățirii accesului echitabil la îngrijiri de înaltă calitate, diagnostic și tratament pentru toți copiii.

Și în Republica Moldova pneumonia constituie o problemă de sănătate publică importantă. Prevalența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit în anul 2018, 1664,9 cazuri la 10 mii populație, față de 1655,5 în anul 2017, dintre care printre copiii de 0 -17 ani 11 luni și 29 de zile 5484,9  în anul 2018 și 5420,8 cazuri în 2017. Incidența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit 1477,7 cazuri la 10 mii populație în 2018, față de 1459,4 în 2017, inclusiv 81,5 cazuri de pneumonie la 10 mii populație în anul 2018, față de 89,8 în anul 2017. Printre copiii de vârsta 0-17 ani 11 luni și 29 zile, incidența prin pneumonii în anul 2018 a constituit 220,4 cazuri la 10 mii populație, față de 249,3 cazuri în 2017 (în cifre absolute  respectiv 14.828 în a.2018, față de 16.915 în a. 2017). Din cauza pneumoniei au decedat 45 copii în anul 2018, față de 43 în 2017, cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani. Însă mai grav este că au decedat la domiciliu în urma pneumoniei în anul 2018 – 25 copii de vârsta 0-17 ani 11 luni, față de 22 în 2018.

Fiecare copil, indiferent de locul în care se naște, merită să aibă acces la vaccinuri și medicamente de salvare a vieții. Activitatea pentru prevenirea și tratarea pneumoniei, e susținută de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele. În special, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3.2 — a pune capăt deceselor, care pot fi prevenite la nou-născuți și copii sub 5 ani până în 2030 — nu se poate realiza fără efort continuu și resurse pentru a combate pneumonia. Pentru a face față acestor provocări, OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD) care prevede reducerea deceselor din cauza pneumoniei la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025. Însă, pentru asigurarea unui control eficient al pneumoniei la copii este oportun un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli.

Se estimează că pneumonia este cauzată de agenți infecțioși, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci, cel mai frecvent sunt provocate de:

 • Streptococcus pneumoniae — cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii;
 • Haemophilus influenzae tip b (Hib) – pe locul doi după frecvență;
 • Virusul sincițial respirator — cea mai frecventă cauză virală a pneumoniei;
 • La sugarii infectați cu HIV, Pneumocystis jiroveci este una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei, responsabilă pentru cel puțin un sfert din decesele cauzate de pneumonie la sugarii infectați cu HIV.

Factori de risc

         In timp ce majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu imunitatea lor naturală, copiii ale căror sisteme imunitare sunt compromise sunt la un risc mai mare de a dezvolta pneumonie. Sistemul imunitar al unui copil poate fi slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugari care nu sunt alăptați exclusiv la sân.

Bolile preexistente, cum ar fi infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei, cresc, de asemenea, riscul unui copil de a contracta pneumonie.

          De asemenea, factorii de mediu, precum: poluarea aerului din interior cauzată de gătit și încălzire cu combustibili din biomasă (cum ar fi lemn sau bălegar); traiul în case aglomerate, fumatul părinților, sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie

Pneumonia este principalul ucigaș infecțios al copiilor

 • Povara: Pneumonia continuă să fie cel mai mare ucigaș infecțios al copiilor sub vârsta de cinci ani în lume — mai mult decât HIV, TBC, Zika, Ebola și malaria împreună.
 • Echitate: Persoanele de orice vârstă, în orice țară, sunt expuse riscului de apariție a pneumoniei, dar marea majoritate a deceselor cauzate de pneumonie la copii sunt înregistrate în țările sărace.
 • Acces: Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate și creșterea gradului de conștientizare – deoarece cererea acestora în cadrul comunităților este crucială pentru a stopa pneumonia.
 • Progres: Există intervenții dovedite, de salvare a vieții pentru a preveni și trata pneumonia. În ultimele trei decenii, milioane de vieți ale copiilor au fost salvate datorită accesului la oxigen și antibiotice și, mai recent, prin vaccinuri noi.
 • Inovație: Companiile și cercetătorii din întreaga lume lucrează pentru dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților de a preveni și trata pneumonia. Metodele inovatoare de diagnosticare, prevenire și tratare a pneumoniei vor întări capacitatea de a proteja viețile tinere.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?

Tratarea pneumoniei nu numai că are o influență emoțională puternică asupra familiei, dar poate provoca, de asemenea, dificultăți financiare grave pentru familii și comunități, contribuind la ciclul sărăciei. Costurile pot include facturile medicale, costurile nemedicale directe (de exemplu, transportul la o unitate de sănătate) și pierderea zilelor de muncă și a veniturilor pentru îngrijitorii medicali.

De aceea este esențial să promovăm un set de practici de sănătate — nu este suficientă o intervenție pentru a evita pneumonia, în special pentru copiii fără acces sigur la îngrijirea și tratamentul medical. Protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață, o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A, sunt de mare amploare, cu impact larg răspândit. Schimbările de comportament și educația, totuși, s-au dovedit dificile în comunitățile cu poveri mari și sărăcie.

Alăptarea

Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului. Cercetările au arătat, că alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață poate duce la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

Nutriție

Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire și o durată mai mare a bolii.

Strategii bazate pe dovezi existente. Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice, datorită eficienței acestora în prevenirea bolilor și reducerea severității bolii și, în consecință, prevenirea mortalității. Prevenirea include, de asemenea, implementarea intervențiilor în domeniul apei, salubrității și igienei și reducerea poluării aerului din interior.

Vaccinuri

Prevenirea pneumoniei ajută familiile să evite costurile de tratament și alte sarcini financiare din cauza bolii. Pneumonia are multe cauze. Din fericire, cele mai multe dintre cele mai periculoase pot fi prevenite cu vaccinuri. Copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri în curs de dezvoltare împotriva următorilor agenți patogeni:

 • Streptococcus pneumoniae (pneumococ).
 • Haemophilus influenzae tip b (Hib).
 • Pertussis (tuse convulsivă).

Apa, sanitația și igiena

Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și a altor boli. În comunitățile cu risc sporit, în care au fost implementate programe de spălare a mâinilor cu săpun, numărul de cazuri de pneumonie la copiii sub 5 ani a fost redus la jumătate. Investiția în această simplă intervenție pentru copiii cei mai vulnerabili are potențialul de a avea un impact mare.

Aer curat

Reducerea poluării aerului reduce riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani în fiecare an, poate proveni din surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței. Este posibil să se reducă pneumonia severă prin utilizarea unor aparate de gătit îmbunătățite, care reduc poluarea aerului din gospodărie. Beneficiile reducerii poluării depășesc cu mult nivelul de sănătate și pot contribui la egalitatea de gen, la creșterea economică și la combaterea schimbărilor climatice.

Diagnosticarea corectă și în timp util este esențială

Furnizarea către familii a instrumentelor de care au nevoie pentru a trata copiii atunci când se îmbolnăvesc, va duce la gospodării, comunități și țări mai sănătoase.

Accesul la îngrijire și tratament

Strategiile eficiente, integrate de management al cazurilor, asigură copiilor un diagnostic corect, adecvat și în timp util. Respectiv, tratamentul optim pentru pneumonie. Îmbunătățirea accesului la servicii și creșterea gradului de conștientizare și a cererii de îngrijire în cadrul comunităților, este crucială pentru controlul bolii. La un copil mic, pneumonia poate progresa destul de repede. Există mai multe motive pentru care copiii nu pot beneficia de un tratament adecvat:

 • Părinții și persoanele care îngrijesc copilul pot să nu recunoască simptomele bolii sau să nu se adreseze după asistență medicală.
 • Costurile tratamentului și distanța până la un centru de sănătate pot împiedica familiile să aibă acces la îngrijirea adecvată pentru un copil cu boală suspectată.
 • Familiile pot avea încredere în sistemul de sănătate, dar pot prefera să solicite sfatul altor persoane necalificate.
 • Furnizorii de servicii medicale pot diagnostica greșit un copil cu pneumonie și, prin urmare, nu inițiază sau nu reușesc să administreze un tratament adecvat.

Apel la acțiuni de Ziua Mondială a pneumoniei

 • Ziua Mondială a Pneumoniei este o oportunitate de a acționa în numele tuturor copiilor lumii și de a oferi familiilor de pretutindeni instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata pneumonia și alte boli.
 • Autoritățile pot acorda prioritate sănătății copiilor prin majorarea resurselor de prevenire și combatere a pneumoniei, inclusiv pentru:

1) extinderea programelor existente pentru a preveni și a trata pneumonia;

2) dezvoltarea a noi instrumente și metode de combatere a pneumoniei,

3)  evaluarea programelor și monitorizarea progresului.

 • Cetățenii pot să solicite suportul de care au nevoie pentru a ajuta copiii să lupte împotriva pneumoniei.
 • Lucrătorii în domeniul sănătății pot continua să practice metode bazate pe dovezi pentru a reduce la minimum suferințele și consecințele grave din cauza pneumoniei și să promoveze mesaje corecte despre prevenirea și tratamentul pneumoniei.
 • Cercetătorii pot continua sa exploreze inovații, în special cele care abordează inechitățile de acces la vaccinuri pentru pneumonie, și de asemenea să dezvolte metode eficiente de diagnostic si tratament.

Până în anul 2030, pneumonia va ucide cu 11 milioane de copii mai mulți, dacă lumea nu va lua măsuri decisive acum.

 

Ex. L.Plămădeală

Tel. 022574573


Autismul este o afecțiune neurologică pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Termenul de Tulburări de Spectru Autist se referă la o serie de caracteristici de ordin neuro-psihice și de comportament, iar suportul adecvat și acceptarea acestei variații neurologice — permit persoanelor cu autism să se bucure de oportunități egale și de participare deplină în societate. Autismul se caracterizează în special prin interacțiunile sale sociale unice, prin căile non-standard de învățare, interesele intense în anumite subiecte, înclinația spre rutină, provocările în comunicare și modalitățile speciale de prelucrare a informațiilor senzoriale.

Pentru multe persoane cu autism, accesul la tehnologii de asistență accesibile este o condiție necesară pentru a putea să-și exercite drepturile fundamentale ale omului și să participe pe deplin la viața comunităților lor, contribuind astfel la realizarea obiectivele de dezvoltare durabilă.

Deși progresele tehnologice sunt continue, există încă obstacole majore în calea utilizării tehnologiilor de asistență, inclusiv costurile ridicate, lipsa disponibilității, lipsa de cunoaștere a potențialului lor și lipsa de instruire în utilizarea lor. Datele disponibile indică faptul că, în mai multe țări în curs de dezvoltare, mai mult de 50% din persoanele cu dizabilități, care au nevoie de dispozitive de asistență nu le pot primi.

În septembrie 2018, Secretarul General al ONU a lansat o nouă Strategie privind noile tehnologii, care urmărește să definească modul în care sistemul Națiunilor Unite va sprijini utilizarea acestor tehnologii pentru a accelera realizarea agendei de dezvoltare durabilă către a. 2030.

Rata autismului la nivel global este ridicată, iar lipsa de înțelegere are un impact enorm asupra indivizilor, familiilor și comunităților acestora. Stigmatizarea și discriminarea asociate cu diferențele neurologice rămân obstacole substanțiale în calea diagnosticării și a tratamentului în majoritatea țărilor din lume.

Fapte despre autism (sursa: www.autismspeaks.org )

·        În 2018, Centrul de Control  a Bolilor, a stabilit, că aproximativ 1 din 59 de      copii este diagnosticat cu o tulburare a spectrului de autism,

 • Băieții sunt de patru ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu autism decât fetele.
 • Majoritatea copiilor erau diagnosticați după vârsta de 4 ani, deși autismul poate fi diagnosticat în multe cazuri până la vârsta de 2 ani.
 • 31% dintre copiii cu autism au o dizabilitate intelectuală avansată, adică coeficientul inteligenței [IQ] este mai mică de 70.
 • Autismul afectează toate grupurile etnice și socio-economice.
 • Intervenția timpurie oferă cea mai bună oportunitate de a sprijini dezvoltarea sănătoasă și de a oferi beneficii pe tot parcursul vieții persoanelor cu TSA.
 • Nu există diagnostic medical pentru autism.
 • Aproape două treimi dintre copiii cu autism cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au fost hărțuiți. 
 • Circa 28% dintre copiii cu vârstă de 8 ani cu TSA au comportamente auto-vătămătoare: traumatizarea capului, mușcarea brațelor și zgârierea pielii sunt printre cele mai frecvente.
 • Înecul rămâne o cauză principală de deces pentru copiii cu autism și reprezintă aproximativ 90% la copii cu vârsta de 14 ani și mai tineri. 

Menționăm că, în Republica Moldova, în anul 2017 au fost înregistrați oficial circa 346 de copii cu TSA. Tulburările de spectru autist (autism) reprezintă un grup de tulburări de dezvoltare psihologică profundă a copilului, caracterizate printr-o deteriorare calitativă severă în interacţiune socială reciprocă, comunicare și comportament.

         Cauzele de dezvoltare a TSA sunt încă insuficient studiate, dar majoritatea cercetările indică faptul, că genetica este implicată în marea majoritate de dezvoltare a cazurilor de autism. De menționat, că copiii născuți de părinți mai în vârstă — prezintă un risc mai mare de a avea autism. Se presupune, că părinții care au un copil cu autist, șansele de a naște al doilea copil TSA este de  2-18%.

Studiile au arătat că printre gemenii identici, dacă un copil are autism, celălalt va fi afectat de aproximativ 36 până la 95% din timp. La gemenii non-identici, dacă un copil are autism, atunci celălalt este afectat în proporție de 31% din timp.

În ultimele două decenii, cercetări ample au pus întrebarea: dacă există vreo legătură între vaccinările din copilărie și autism. Rezultatele acestei cercetări sunt clare: vaccinurile nu provoacă autism. 

Provocări asociate autismului

Simptomele de bază a autismului sunt provocările (dereglările) de comunicare socială și comportamente limitate, repetitive. În autism, aceste simptome pot să apară încă din copilărie (deși pot să nu fie recunoscute) și persistă toată viață,

Multe persoane cu autism au probleme senzoriale. Acestea implică de obicei supra-sau sub-sensibilități la sunete, lumini, atingeri, gusturi, mirosuri, dureri și alți stimulenți. Autismul este, de asemenea, asociat cu rate ridicate ale anumitor condiții fizice și psihice.

Provocări ale comunicării sociale

Copiii și adulții cu autism întâmpină dificultăți în comunicarea verbală și non-verbală. De exemplu, pot să nu înțeleagă sau să folosească în mod corespunzător limba vorbită (aproximativ o treime din persoanele cu autism sunt nonverbale), gesturile, contactul vizual, expresiile faciale, tonul vocii, etc. 

Comportamente restricționate și repetitive

Comportamentele limitate și repetitive variază foarte mult în spectrul autismului și pot include:

 • mișcări repetitive ale corpului (de exemplu, balansare, înclinare, rotire, alergare înainte și înapoi);
 • mișcări repetitive cu obiecte (de ex. roți, bastoane, pârghii de răsturnare);
 • comportamente ritualice (de exemplu, îndoirea obiectelor, atingerea repetată a obiectelor într-o ordine stabilită);
 • interese înguste sau extreme în anumite subiecte;
 • necesitatea unei rutine și rezistență la schimbare (același program zilnic, meniu de masă, haine, drum spre școală). 

Printre riscurile (provocările) de ordin medical asociate autismului se menționează următoarele:

 • tulburări condiționate de hiperactivitate și deficit de atenție, afectează circa 30 – 60% dintre copiii cu autism;
 • mai mult de jumătate dintre copiii cu autism au una sau mai multe probleme cronice de somn;
 • tulburările de anxietate afectează până la 40% dintre copii și adolescenți cu TSA;
 • depresia afectează aproximativ 7% dintre copii și 26% dintre adulții cu autism;
 • copiii cu autism au de aproape opt ori mai multe șanse de a suferi de una sau mai multe tulburări gastro – intestinale, decât alți copii; 
 • o treime din persoanele cu autism suferă de epilepsie (tulburare de convulsii).

Problemele de sănătate asociate autismului se extind pe întreaga durată a vieții — de la copii mici la vârstnici. Aproape o treime (32%) de copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani cu autism sunt supraponderali și 16% dintre ei — sunt obezi.

Intervenția timpurie în tratament și susținerea persoanelor cu autism — pot îmbunătăți substanțial abilitățile lor de învățare, comunicare, adaptare socială, precum și dezvoltare a creierului.

În Republica Moldova a fost lansat proiectul „Ajutor pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări genetice în Republica Moldova, 2018-2021”, implementat de A.O. „ADRA Moldova” și „A.O. SOS Autism”, cu sprijinul financiar al Guvernului Cehiei. Astfel, în țară vor funcționa Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA).

         În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice, etc.


 

24 martie 2019 –  Zilei Mondiale a tuberculozei.

Genericul  „E timpul pentru acțiune!”

În fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra consecințelor devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei (TBC) și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua când dr. Robert Koch în 1882 a anunțat, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, cauzând peste 4 500 de decese pe zi, iar 30000 oameni se îmbolnăvesc zilnic. Eforturile globale în lupta cu tuberculoza au salvat începând cu anul 2000 peste 54 milioane vieți și au scăzut nivelul de mortalitate prin tuberculoză cu 42%. Cu scopul înfruntării tuberculozei, liderii mai multor țări s-au adunat la prima în istorie conferință ONU de nivel înalt din septembrie 2018. Apariția tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.

         Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei din 2019 — „E timpul pentru acțiune!” se concentrează pe urgentarea îndeplinirii angajamentelor luate de liderii mondiali cu scopul:

 • extinderii accesului la prevenire și tratament;
 • promovarea corectă, echitabilă, bazată pe drepturile omului și orientată către pacient a luptei împotriva tuberculozei;
 • asigurarea unei finanțări suficiente și durabile, inclusiv finanțarea cercetărilor științifice;
 • Încetării stigmatizării și a discriminării;
 • dezvoltarea responsabilității, etc.

 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat proiectul comun «Depistați. Tratați pe toți. # Eliminați TB» ( Engl: Find. Treat. All. # EndTB») cu Fondul Global și Parteneriatul ”Stop TB,”  pentru a accelera măsurile de intervenție și asigura accesul la asistență medicală, în conformitate cu angajamentul general al OMS privind acoperirea universală  cu servicii în sănătate. De Ziua Mondială a tuberculozei, OMS solicită guvernelor, comunităților afectate, organizațiilor societății civile, furnizorilor de servicii medicale și partenerilor naționali / internaționali să-și unească forțele sub motto-ul comun «Depistați. Tratați pe toți. # Eliminați TB»  astfel, încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. 

 

Situația epidemiologică prin tuberculoză la nivel global

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății pe parcursul anului 2017, circa 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar peste 1,6 milioane de persoane au decedat (inclusiv 0,3 milioane persoane cu TB asociată cu HIV). Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.

În 2017, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).

Oricine poate contracta TB,  însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii marginalizate, etc.

Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. În plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara tuberculozei și împiedică la reducerea morbidității și mortalității, cauzate de această maladie.

Tuberculoza (TBC) a existat de milenii și rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta afectează sănătatea a aproximativ 10 milioane de persoane în fiecare an și este una dintre primele zece cauze ale decesului la nivel mondial. În ultimii 5 ani, aceasta a fost principala cauză a decesului provocat de un singur agent infecțios, clasându-se deasupra HIV/SIDA. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, cu un diagnostic precoce și un tratament corect, majoritatea persoanelor bolnave de tuberculoză pot fi vindecate.

Un număr estimat de 54 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2017.

La nivel mondial, incidența tuberculozei scade cu aproximativ 2% pe an. Acest lucru ar trebui să accelereze până la o scădere anuală de 4-5% pentru a atinge scopurile Strategiei de eliminare a tuberculozei până în 2020. Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Situația epidemiologică prin tuberculoză în Republica Moldova

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt — 3358 de cazuri (2016 – 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 – 9.4 la 100.000 populaţie) (321 cazuri în 2017 și 372 cazuri în 2016). Doar 78 sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrog-rezistentă – are o rată de succes de doar 66 la sută.

 

Tuberculoza: cauzele și căile de transmitere

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii și se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Aproximativ un sfert din populația lumii suferă de tuberculoză  latentă, ceea ce înseamnă că au fost deja  infectați cu bacterii TB, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacteriile tuberculozei au un risc de 5-15% de a se îmbolnăvi de TB pe parcursul vieții. Cu toate acestea, cei cu un sistem imun compromis, cum ar fi: persoanele infectate cu HIV, malnutriți sau bolnabii de diabet, fumătorii — prezintă o risc mult mai mare de a se îmbolnăvi.

Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptomele cum ar fi: tusea, febra, transpirația nocturnă sau pierderea în greutate pot fi nesemnificative timp de mai multe luni. Acest lucru poate duce la întârzieri în adresabilitate și rezultă în transmiterea bacteriilor altor persoane. Persoanele cu TB activă pot infecta alte 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an.

Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tusea cu sputa și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

Tratament. Tuberculoza este o boală ce poate fi vindecată definitiv. Micobacteria tuberculozei sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene, însoțite de informare, supraveghere și sprijinul pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate, atunci când medicamentele sunt accesibile și administrate în mod corespunzător.

Între anii 2000 și 2017, au fost salvate aproximativ 54 de milioane de vieți prin diagnosticarea și tratamentul tuberculozei.

 

TBC și HIV.

Persoanele care trăiesc cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta forma activă a tuberculozei decât persoanele fără HIV.  HIV și TB formează o combinație letală, fiecare accelerează progresul celuilalt. În 2017, aproximativ 0,3 milioane de persoane au murit de TB asociată cu HIV. În 2017, au fost înregistrate aproximativ 0,9 milioane de cazuri noi de tuberculoză în rândul persoanelor HIV pozitive, dintre care 72% trăiau în Africa.

OMS recomandă o abordare bazată pe 12 componente a activităților de colaborare în domeniul TB-HIV, inclusiv acțiuni de prevenire și tratament al infecțiilor și bolilor, pentru reducerea deceselor.

 

Tuberculoza multi — drog rezistentă

Medicamentele anti-TB au fost utilizate de zeci de ani, iar tulpinile care sunt rezistente la 1 sau mai multe dintre medicamente au fost documentate în fiecare țară cercetată. Rezistența la medicamente apare atunci când medicamentele anti-TB sunt utilizate necorespunzător, prin prescrierea incorectă de către medici, medicamente de proastă calitate și pacienții care întrerup tratamentul prematur.

Tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) este o forma de TB cauzata de bacterii care sunt rezistente la isoniazid si rifampicina, cele mai puternice medicamente anti-TB de prima linie. MDR-TB poate fi tratată prin utilizarea medicamentelor de linia a doua. Cu toate acestea, opțiunile de linia a doua de tratament sunt limitate și necesită chimioterapie extinsă (până la doi ani de tratament) cu medicamente care sunt scumpe și toxice.

În unele cazuri, se poate dezvolta o rezistență mai severă la medicamente. Tuberculoza rezistentă la medicamente (XDR-TB) este o formă mai gravă de MDR-TB cauzată de bacterii care nu răspund la cele mai eficiente medicamente anti-TB de linia a doua.

            În 2017, MDR-TB rămâne o criză a sănătății publice și o amenințare la adresa securității sănătății. OMS estimează că au existat 558 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină — cel mai eficient medicament de primă linie, dintre care 82% au fost MDR-TB.             La nivel mondial, doar 55% din pacienții cu MDR-TB sunt tratați cu succes. În 2016, OMS a aprobat utilizarea unui regim de tratament scurt, standardizat pentru pacienții cu MDR-TB care nu sunt cauzate de tulpini rezistente la medicamente de a doua linie de TBC. Acest regim durează 9-12 luni și este mult mai puțin costisitor decât tratamentul convențional pentru MDR-TB, care poate dura până la doi ani.             În iulie 2018, un grup independent de experți, convocat de OMS, au analizat cele mai recente dovezi privind tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente. Recomandările actualizate și consolidate de  informații operative privind schimbările majore în liniile directoare de tratament a TB rezistente la medicamente — vor fi publicate în curând pe site-ul oficial al OMS (www.who.int ).           

De menționat, că în Republica Moldova în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente se implementează Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (aprobat prin HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

 E timpul pentru acțiune! E timpul să lichidăm tuberculoza. 


19 noiembrie – Ziua  Mondială
a comemorării victimelor accidentelor.
Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%.
 6
Ziua Mondială a comemorării victimelor accidentelor rutiere a fost lansată  în 1993 și marcată, promovată la nivel mondial de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier și organizațiile asociate. La 26 octombrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a aprobat-o ca o zi globală care trebuie desfășurată în a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an, ca o zi importantă de promovare a prevenirii accidentelor rutiere. Organizația Mondială a Sănătății și Cooperarea ONU privind siguranța rutieră încurajează guvernele și ONG-urile din întreaga lume să comemoreze această zi.
În această zi ne amintim de milioane de oameni uciși și răniți pe drumurile lumii, împreună cu familiile, prietenii și mulți alții care sunt de asemenea afectați.

Tema pentru anul 2017 este “Obiectivul către 2020: reducerea accidentelor rutiere și traumatismelor grave cu 50%”, conform obiectivului de dezvoltare durabilă 3.6: reducerea cu 50% a numărului de decese și traumatisme grave până în 2020. 

Decesele și traumatismele rutiere sunt evenimente brutale, violente, traumatizante. Impactul lor este de lungă durată, adesea permanent.

Aproximativ 1,3 milioane de oameni mor anual pe drumurile lumii și între 20 și 50 de milioane suferă răni ne-fatale. Accidentele de trafic rutier reprezintă o cauză majoră de deces în rândul tuturor grupurilor de vârstă și principala cauză a decesului în rândul celor cu vârste între 15-29 ani.

93% din aceste decese din traficul rutier apar în țările cu venituri mici și medii, care dețin doar 54% din vehiculele înregistrate în lume. Pietonii, bicicliștii, motocicliștii și pasagerii lor sunt cunoscuți drept «utilizatori vulnerabili ai drumurilor» și reprezintă jumătate din numărul de decese din traficul rutier din întreaga lume. Consumul de alcool creste riscul de accidentare dramatic peste concentrația de alcool din sânge (BAC) de 0,05 g/dl. OMS recomandă o concentrație a alcoolului în sânge  de ≤ 0,05 g / dl pentru populația generală în timpul conducerii și o limită de ≤ 0,02 g / dl pentru șoferii tineri și începători. Doar 34 de țări, reprezentând 29% din populația lumii, au legi naționale de consum a alcoolului în timpul conducerii.

 Fapte cheie

 • Aproximativ 1,25 milioane de persoane mor în fiecare an ca urmare a accidentelor rutiere.
 • Leziunile din traficul rutier sunt principala cauză a decesului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.
 • În țările cu venituri mici și medii se înregistrează 90% din decesele pe drumurile mondiale, chiar dacă aceste țări au aproximativ 54% din vehiculele mondiale. Aproape jumătate dintre cei care mor pe drumurile lumii sunt «utilizatori vulnerabili ai drumurilor»: pietoni, bicicliști și motocicliști.
 • Accidentele de trafic rutier costă majoritatea țărilor 3% din produsul lor intern brut.
 • Fără acțiuni susținute, accidentele rutiere se preconizează că vor deveni a șaptea cauză principală de deces până în 2030.
 • Agenda pentru dezvoltare durabilă adoptată în 2030 a stabilit o țintă ambițioasă de reducere la jumătate a numărului global de decese și răniri cauzate de accidentele rutiere până în 2020.

În Republica Moldova, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, pe parcursul anului 2016, au fost înregistrate 2445 accidente rutiere, în care 308 persoane au decedat, iar altele 2904 au suferit traumatisme.

Efectuând o analiză a accidentelor rutiere, principalele cauze sunt:

 • viteză neadecvată vizibilităţii, condiţiilor, situaţiei rutiere – 693, 139 decedaţi şi 809 traumatizaţi;
 • neacordarea priorităţii altor vehicule – 410,8 decedaţi şi 555 traumatizați;
 • neacoradrea priorităţii pietonilor – 301,18 decedaţi şi 300 traumatizați;
 • schimbarea direcţiei de deplasare (viraj incorect) – 253,12 decedaţi şi 318 traumatizați;
 • traversarea neregulamentară de către pietoni – 157,13 decedaţi şi 145 traumatizați;
 • stare de ebrietate alcoolică, adormire la volan — 130,32 decedaţi şi 164 traumatizați;
 • conducere imprudentă – 115,19 decedaţi şi 128 traumatizați; nerespectarea distanţei dintre vehicule – 94,1 persoană decedată şi 125 traumatizați;
 • depăşirea limitei de viteză stabilită – 95,29 decedaţi şi 89 traumatizați.

Cine este în pericol?

Vârstă

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani reprezintă 48% din decesele din traficul rutier la nivel mondial.

Sex

De la o vârstă fragedă, bărbații sunt mai predispuși să se implice în accidente rutiere decât femeile. Aproximativ trei sferturi (73%) din totalul deceselor din traficul rutier apar în rândul tinerilor sub 25 de ani care sunt aproape de trei ori mai susceptibili de a fi uciși într-un accident rutier, ca femele tinere.

Factori de risc

Accelerare

 • O creștere a vitezei medii este direct legată atât de probabilitatea apariției unui accident, cât și de severitatea consecințelor accidentului.
 • Riscul unui pieton adult la moarte este mai mic de 20% dacă este lovit de o mașină la 50 km/h și aproape 60% dacă este lovit la 80 km/h.

Conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe psihoactive

 • Conducerea sub influența alcoolului și a oricărei substanțe psihoactive sau a unui medicament crește riscul unui accident care are ca rezultat moartea sau traumatisme grave.
 • În cazul conducerii în stare de ebrietate, riscul unui accident de circulație începe de la un nivel scăzut al concentrației de alcool din sânge  și crește semnificativ atunci când concentrația alcoolului în sânge a șoferului este ≥ 0,04 g / dl.

Nefolosirea căștilor de motocicletă, a centurilor de siguranță și a sistemelor de siguranță pentru copii

 • Folosirea corectă a unei căști de motocicletă poate reduce riscul de deces cu aproape 40%, iar riscul de vătămare severă cu peste 70%.
 • Purtarea unei centuri de siguranță reduce riscul de deces pentru pasagerii din față cu 40-50%, iar pasagerii din spate cu 25-75%.
 • Dacă sunt instalate și utilizate corect, scaunele pentru copii reduc accidentele la sugari cu aproximativ 70% și decesele în rândul copiilor mici cu 54 și 80%.

 Distragere în timpul conducerii

 • Conducătorii auto care folosesc telefoanele mobile de aproximativ 4 ori  au mai multe șanse de a fi implicați într-un accident, decât conducătorii auto care nu utilizează un telefon mobil. Utilizarea unui telefon în timpul conducerii încetinește timpul de reacție (în special timpul de reacție la frânare, dar și reacția la semnalele de trafic) și face dificilă menținerea în banda corectă și menținerea distanțelor corecte următoare.

Infrastructură rutieră nesigură

Proiectarea drumurilor poate avea un impact considerabil asupra siguranței acestora. În mod ideal, drumurile ar trebui proiectate având în vedere siguranța tuturor utilizatorilor de drumuri. Aceasta ar însemna că există facilități adecvate pentru pietoni, bicicliști și motocicliști. Măsuri precum potecile, benzile de circulație, punctele de trecere sigure și alte măsuri pot fi esențiale pentru reducerea riscului de traumatism în rândul de utilizatori ai drumului.

Vehicule nesigure

Există o serie de reglementări ale ONU privind siguranța vehiculelor care, dacă ar fi aplicate standardelor de producție ale țărilor, ar putea salva multe vieți. Acestea includ obligarea producătorilor de autovehicule să respecte reglementările privind impactul frontal și lateral, să includă controlul electronic al stabilității (pentru a preveni supra-direcția) și să se asigure că pernele de siguranță (airbag-le) și centurile de siguranță sunt montate în toate vehiculele.

Asistență post-accidentală inadecvată

Întârzierile în detectarea și îngrijirea persoanelor implicate în accidente rutiere cresc gravitatea rănirilor. Îngrijirea rănilor după ce a avut loc un accident este extrem de sensibilă la timp: întârzierea minutelor poate face diferența între viață și moarte.

Aplicarea necorespunzătoare a legii în materie de trafic

În cazul în care legile de circulație privind conducerea în stare de ebrietate, purtarea centurii de siguranță, limitele de viteză, căștile și sistemele de siguranță pentru copii nu sunt aplicate, acestea nu pot determina reducerea preconizată a accidentelor rutiere și leziunilor legate de comportamente specifice. Astfel, dacă legile privind traficul nu sunt aplicate sau sunt percepute ca nefiind aplicate, probabil că nu vor fi respectate și, prin urmare, vor avea foarte puține șanse să influențeze comportamentul.

Ce se poate face pentru a preveni accidentele rutiere

Leziunile la traficul rutier pot fi prevenite. Guvernele trebuie să ia măsuri pentru a aborda siguranța rutieră într-o manieră holistică. Acest lucru necesită implicarea din mai multe sectoare, cum ar fi transportul, poliția, sănătatea, educația și acțiunile care vizează siguranța drumurilor, a vehiculelor și a utilizatorilor drumurilor.

Intervențiile eficiente includ proiectarea unei infrastructuri mai sigure și integrarea elementelor de siguranță rutieră în planificarea utilizării terenurilor și a transportului, îmbunătățirea caracteristicilor de siguranță ale vehiculelor, îmbunătățirea asistenței post-accidentale pentru victimele accidentelor rutiere, stabilirea și aplicarea legilor referitoare la riscurile cheie și sensibilizarea publicului.

Răspunsul OMS

OMS colaborează în prezent cu Inițiativa Bloomberg pentru Siguranța Rutieră Globală (BIGRS) 2015-2019 pentru a reduce numărul accidentelor și traumelor cauzate de accidente rutiere în țările și orașele cu venituri mici și mijlocii.

În 2017, OMS a lansat “Salvează Vieți” un pachet tehnic privind siguranța rutieră care sintetizează măsuri bazate pe dovezi care pot reduce în mod semnificativ decesele și traumatismele din traficul rutier. 

“Salvează Vieți” este un pachet tehnic privind siguranța rutieră, care se axează pe managementul vitezei, conducerea, proiectarea și îmbunătățirea infrastructurii, standardele de siguranță ale vehiculelor, aplicarea legilor rutiere și supraviețuirea după accident.

Pachetul conține 6 strategii și 22 de intervenții prioritare, care abordează factorii de risc și oferă îndrumări statelor membre cu privire la punerea lor în aplicare pentru a salva vieți și a îndeplini obiectivul de siguranță rutieră de a reduce în jumătate numărul de decese și traumatisme din cauza accidentelor rutiere până în 2020.


Борьба-с-курением

16 noiembrie 2017 Ziua – Națională de renunțare la fumat

„Renunțarea la fumat face aerul mai curat ”

Din anul 2013, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, anual în a 3-a zi de joi este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat. Sloganul acțiunilor de comunicare pentru acest an este „Renunțarea la fumat face aerul mai curat.

La momentul actual, fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate, considerându-se un factor de risc responsabil de creșterea cazurilor de boli netransmisibile severe, precum: cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare şi respiratorii, boala obstructivă cronică a plămânilor, ateroscleroza, etc. Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

În Republica Moldova, consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun este al doilea din zece factori de risc care contribuie la povara bolilor în rândul bărbaţilor, măsurată în DALY, şi a şaptea în rândul femeilor. Din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun în Republica Moldova se înregistrează o creștere lentă a incidenței a bolilor non-transmisibile, pentru care fumatul este un factor de risc predominant. Astfel, în ultimii 10 ani incidența cancerului în Republica Moldova a crescut de 1,4 ori. Este în creștere și prevalența bolilor, unde fumatul este factorul de risc predominant, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Anual, se înregistrează circa 5000-6000 de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor), din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta aptă de muncă (mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).

Consumul de tutun implică costuri enorme pentru economiile naționale prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și scăderea productivității. Se agravează inegalitățile în materie de sănătate și exacerbează sărăcia — oamenii cei mai săraci cheltuiesc mai puțin pe produsele alimentare, educație și sănătate.

Consumul de tutun este o amenințare pentru orice persoană, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.

 Prevederile legislative privind controlul tutunului în Republica Moldova

Pentru crearea premizelor necesare de implementare a Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului la care Republica Moldova este parte din anul 2009 și asigurarea unui grad mai înalt de protecție a sănătății populației, la 29 mai 2015 Parlamentul Republicii Moldova au adoptat modificări la  un pachet de legi în domeniul controlului tutunului (publicate în Monitorul Oficial la 18 septembrie 2015). Modificări la legislație privind controlul tutunului au scopul asigurării de către stat a condiţiilor necesare pentru protejarea sănătăţii populaţiei de consecinţele consumului produselor din tutun, a produselor asociate cu produsele din tutun şi de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice. Legea 278 privind controlul tutunului a fost apreciată de mai mulți experți din țară și de peste hotare ca fiind una bună și riguroasă în vederea protecției sănătății publice.

Cu regret însă, constatăm, că după ce acum doi ani au adoptat pachetul de legi privind controlul tutunului în Republica Moldova, Parlamentul Republicii Moldova recent au mai operat careva modificări la un pachet de acte legislative, inclusiv și în domeniul controlului (Legea nr.185 din 21 septembrie 2017, publicată în MO  nr. 317 – 385 din 27 octombrie 2017).

Astfel, conform redacției noi a Legii privind controlul tutunului cuvintele „produs din tutun” și „fum din tutun” trebuie să se numească obligatoriu „produse din tutun pentru fumat”. Reiterăm, că, fumatul tutunului, sub orice formă, este interzis în toate spațiile publice închise și semiînchise. În aceleași timp, articolul 19 din lege a fost suplimentat cu alineatul 6 potrivit căruia „produsele din tutun, altele decât cele pentru fumat, precum și pachetele unitare și ambalajele exterioare ale acestora să fie exceptate de la interdicții”. Acest lucru înseamnă, că va fi permisă vânzarea, utilizarea și promovarea acestor produse. Restricția rămâne valabilă numai pentru produsele care ard și produc fum: țigările obișnuite, electronice, narghilea.

De asemenea, menționăm că în redacția nouă articolul 24 interzice doar plasarea pe piață a produselor din tutun care nu ard: tutunul pentru uz oral, de mestecat și nazal. Orice alt produs din tutun care nu intră în aceste trei categorii, sunt excepție de la lege. În schimb, imediat în articolul 25, alineatul 1, litera c, se menționează că li se permite minorilor să cumpere de pe internet produse din tutun care nu ard, altele decât pentru uz nazal, oral sau de mestecat.

La articolul 91 prim, din Codul Contravențional, s-au exclus și sancțiunile pentru importul, plasarea pe piață sau comercializarea produselor din tutun care nu ard, ceea ce înseamnă că pentru ele nu se vor mai plăti amenzi. De asemenea articolul 8, care prevedea amenzi pentru „utilizarea mărcilor comerciale la plasarea pe piață a produselor din tutun și produselor conexe care conțin elemente de prezentare și etichetare false, înșelătoare sau care pot crea impresii eronate despre caracteristicile, efectele asupra sănătății, riscurile și emisiile acestor produse, etc”, a fost exclus în totalitate.

Renunțarea la fumat

Beneficiile renunţării la fumat se resimt încă din primele minute:

 • La 20 de minute de la inhalarea ultimul fum de ţigară tensiunea arterială scade la valori normale. Acest fapt se poate verifica prin simpla măsurare a tensiunii arteriale imediat după o țigara şi, apoi, după alte 20 de minute.
 • La 8 ore de la stingerea ţigării nivelul de monoxid de carbon din sânge se normalizează. În consecinţă, nivelul de oxigen creşte ajungând la un nivel normal. Acest beneficiu este resimţit de fiecare fumător în fiecare zi, după cele 8 ore de somn.
 • La 24 de ore de la inhalarea ultimului fum de ţigară riscul de accident vascular şi de moarte subită scade. Fumatul majorează cu mult riscul acestor afecțiuni.
 • La 48 de ore de la renunţarea la fumat gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. Astfel, mâncarea va avea un gust mai delicios şi un miros mai apetisant. Mai mult, după acest interval de timp, nivelul de nicotină dispare din organism.
 • La 72 de ore de la stingerea ultimei ţigări respiraţia devine mai uşoară, iar capacitatea pulmonară creşte. De asemenea, după acest interval de timp, proaspătul nefumător va simţi că are mai multă energie, iar tuburile bronhiale se relaxează.
 • La 2-3 săptămâni de la renunţarea la dependenţa de tutun circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Mersul pe jos devine mai uşor, iar funcţia pulmonară creşte cu până la 30%. După zece săptămâni de la ultima ţigară circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte continuu. Dispare senzaţia de «picioare grele», gleznele devin mai suple, anumite vene și capilare devin mai puţin vizibile sub pielea de pe picioare.
 • La 9 luni de la renunţarea de la fumat tusea tabagică, oboseala şi respiraţia grea se ameliorează. Organismul dispune de mai multă energie. În plus, la 9 luni de la renunţarea la fumat creşte rezistenţa organismului la efort.
 • La 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător.
 • La 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%. În plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
 • La 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%.
 • La 15 ani de la renunţarea la acest viciu fostul fumător poate fi considerat nefumător din toate punctele de vedere, riscul unui atac de cord ajungând şi el la limita statistic normală pentru persoanele care nu au fumat niciodată. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa incidenţei cancerului.

 Recomandări pentru renunțarea la fumat

Fumătorilor nu le este foarte ușor să renunțe la fumat din cauza dependenței cauzate de nicotină. Hotărâre şi perseverență! Fiecare încercare va mări şansele de renunțare la fumat:

 • Calculați banii cheltuiți pe țigări într-o anumită perioada și încercați să reduceți aceste cheltuieli. Din economiile acumulate – oferiți-vă un cadou drept recompensă pentru voinţa de a renunța la fumat.
 • Creșteți aportul zilnic de fructe și legume. Acestea vor ajuta la purificarea organismului şi în acelaşi timp la menţinerea siluetei.
 • Faceții multă mişcare în fiecare zi.
 • Recurgeți la ajutor dacă este nevoie. Discuții cu medicul, cerându-i sfatul.
 • Evitați situaţiilor tentante de a fuma, eliminați lucrurilor care pot reaminti de fumat (ţigări, scrumiere, brichete).
 • Petreceți mai mult timp cu prietenii nefumători şi ocuparea în permanență a timpului liber.
 • Dacă simțiți nevoia de a fuma — cel mai important lucru este o altă ocupație, ceva plăcut care să capteze interesul. Încercați să evitați monotonia, aşa se va evita situaţiile în care dorința este mare față de ţigară.

Ziua Națională de renunțare la fumat – este o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătate proprie și a celor din jur

Ex-fumătorii dorm mai bine

Cât eşti tânăr(ă), fumatul nu te ţine treaz(ă) noaptea. Altfel stau lucrurile când înaintezi în vârstă – pentru că îţi este afectată respiraţia te simţi mai obosit(ă) dimineaţa, iar ţigările de seară produc prea multă adrenalină, deci îţi va lua mai mult timp să adormi.

Ex-fumătorii arată mai bine

Gata cu pielea cenuşie şi petele gălbui de la degete! De acum poţi avea dinţi mai albi şi păr mai strălucitor! Renunţarea la fumat este pur şi simplu cel mai eficace tratament de înfrumuseţare din câte există.

Ex-fumătorii călătoresc mai mult

Când renunţi la fumat, începi să economiseşti mulţi bani. Dacă fumezi un pachet pe zi şi fiecare pachet costă în mediu 10 — 15 lei, ai putea economisi aproximativ 4000 de lei pe an.

Ex-fumătorii au un miros mai bun

După ce renunţi la fumat, nu vei mai mirosi ca o ţigară sau ca o scrumieră.

Ex-fumătorii sunt mai sănătoşi

În Republica Moldova, conform ordinului Ministerului Sănătății nr.139 din 04.03.2016 a fost instituit serviciului de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelați linia verde 080010001 și consultați   www.imspdrn.md


Ziua de 14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat

a

In fiecare an,  pe data de 14 noiembrie, in lume este marcata Ziua mondiala a diabetului, ce are drept scop de a aduce la cunostinta populatiei manifestarile diabetului zaharat si complicatiile sale si de a promova masuri de preventie a imbolnavirii. Din cauza cresterii progresive in lume a numarului de bolnavi cu diabet in ultimii ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat diabetul drept epidemie. In prezent in lume sunt inregistrate peste 250 mln de persoane bolnave de diabet, iar catre anul 2025, conform prognosticurilor, aceasta cifra va creste pina la 380 mln.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspindite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Maladia se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange.

In functie de cauzele si mecanismul aparitiei se deosebesc mai multe tipuri de diabet zaharat, dar cel mai des intalnite sunt diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1 afecteaza preponderent persoanele tinere non-obeze (pana la 30-40 ani), iar in lipsa tratamentului evolueaza rapid spre cetoacidoza — una din complicatiile acute, grave ale diabetului. Drept cauza nemijlocita a aparitiei acestui tip de diabet este lipsa insulinei provocata de destructia autoimuna a celulelor β din pancreas. Diabetul zaharat de tip 1 necesita intotdeauna tratament cu insulina, fiind numit diabet insulino-dependent. Aceasta situatie apare in urma predispozitiei genetice mostenite.

Diabetul zaharat de tip 2 survine de obicei dupa varsta de 40 ani si afecteaza mai des persoanele obeze cu predispunere la aceasta maladie. Manifestarile clinice ale maladiei la inceput sunt usoare si adesea diagnosticul este stabilit tarziu, in faza de complicatii.

Alte forme ale diabetului, ca diabetul zaharat al gravidelor, diabetul simptomatic si formele speciale sunt mai rar diagnosticate, deosebindu-se fiecare prin particularitatile sale.

Simptomele comune tuturor tipurilor bolii sunt: sete exagerata, urinari frecvente (poliurie), apetit exagerat (polifagie), deseori cu atractie pentru dulciuri, prurit (mancarime) cutanat si in regiunea organelor genitale, scadere in pondere, oboseala, tulburari de vedere.

Prin consecintele sale — afectarea vaselor sangvine, nervilor, inimii, rinichilor, ochilor, diabetul zaharat provoaca invalidizarea frecventa a persoanelor in virsta apta de munca. Totodata, costul intretinerii bolnavilor invalidizati prin diabet este de 7-10 ori mai mare decit cheltuielile necesare pentru tratamentul eficient si ingrijirile medicale acordate acestor pacienti.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat sunt: factori genetici, rasa si etnia, varsta inaintata — factori de nu pot fi modificati; dar si factori care pot fi controlati, precum: greutatea corporala excesiva, sedentarismul, stresul psihic excesiv, abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Controlul acestor factori are o importanta majora in prevenirea maladiei.

Astfel, principala cale de prevenire a diabetului zaharat este informarea populatiei despre pericolul acestei maladii si a complicatiilor diabetice si caile de prevenire ale maladiei, o atentie sporita fiind atrasa persoanelor cu diabet sau cu risc sporit pentru diabet. Modalitati de prevenire ale diabetului zaharat sunt: alimentatia sanatoasa, bogata in fructe si legume, cereale integrale, mentinerea unei greutati corporale adecvate, adoptarea unui mod de activ viata.

 De Ziua mondiala a diabetului in toate institutiile medicale se anunta „Ziua usilor deschise» pentru consultatii gratuite la diabet. Totodata, in institutiile medicale se va efectua screeningul diabetului in grupele de risc (persoane cu virsta de peste 40 de ani, cu un mod de viata sedentar, supraponderale, ce au avut antecedente de diabet la rude de gradul intii, femei care au nascut un copil cu greutatea peste 4 kg, s.a.),

Medicii subliniaza ca prin adoptarea unui mod de viata sanatos si activ maladia poate fi invinsa si bolnavii cu diabet zaharat pot duce un mod de viata obisnuit. Totodata, specialistii recomanda persoanelor cu risc sporit pentru diabet monitorizarea nivelul glucozei in singe.

Totodata, conform Programului national de profilaxie a diabetului zaharat „MoldDiab», urmeaza sa fie extinsa practica medicala a programului privind profilaxia diabetului zaharat, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin „Scoala diabetului» in Centrele medicilor de familie din republica.

TU POȚI PREVENI DIABETUL.


Ziua

12 noiembrie – Ziua Mondială

de Luptă împotriva Pneumoniei

Pe data de 12 noiembrie, în întreaga lume este marcată „Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei”, cu genericul  “Stopați pneumonia: investiții în sănătatea copiilor”.

Scopul acestei iniţiative globale este sensibilizarea opiniei publice cu privire la pneumonie, prevenirea şi tratarea acestei maladii, generarea acţiunilor de combatere a pneumoniei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pneumonia este cea mai importantă cauză de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani. În anul 2012, 1,1 milioane de copii cu vârsta mai mică de cinci ani au decedat de pneumonie, cei mai mulţi dintre ei având până la doi ani. Pneumonia are un impact dezastruos asupra familiilor social-vulnerabile. Copiii care trăiesc în familii cu venituri mici sunt cei mai susceptibili de a fi afectaţi de pneumonie.

Pneumonia, în mare parte, este cauzată de agravarea infecţiei respiratorii deja existente în organism. Copilul poate face pneumonie şi dacă intră în contact direct cu secreţiile nazale ale unui copil bolnav sau se află mai mult timp în apropierea unei surse de infecţie.

Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci. Alţi factori ce favorizează apariţia pneumoniei sunt: condiţiile precare de îngrijire şi igienă pesonală; nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie; contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe); expunerea la fum; anemia; afecţiunile deja existente (copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de anumite boli, precum malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rujeola etc.).

Simptomele pneumoniei la copiii de 0-5 ani sunt: febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vome, dureri de cap. La început, pneumonia poate părea o simplă răceală, deoarece primele manifestări sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. Însă, următoarele simptome de instalarea pneumoniei sunt: dificultate în respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră persistentă, respiraţii frecvente.

Prevenirea pneumoniei și tratamentul la timp și corect reduce mortalitatea infantilă, iar pentru a realiza aceste obiective în continuare rămân a fi importante:

 • imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeola și tuse convulsivă (pertusis);
 • alăptarea la sân în primele șase luni;
 • respectarea strictă a regulilor de igienă personală, cu spălarea pe mâini cu săpun, în instituțiile pentru copii și la domiciliu;
 • diminuarea poluării aerului din interiorul încăperilor prin utilizarea sobelor sigure;
 • interzicerea fumatului în prezența copiilor etc.

Educarea părinților în direcția adoptării unui comportament preventiv este o componentă esențială a strategiei mondiale de reducere a mortalității infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătățit continuu este cea mai eficientă soluție de prevenție.


q

29 septembrie — Ziua Mondiala a Inimii


            Începând din anul 2000, în fiecare an, în ultima duminică a lunii septembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Inimii (F.I.I.) şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se sărbătoreşte în toată lumea ZIUA MONDIALĂ A INIMII

            În lume, bolile cardiovasculare fac, în fiecare an, peste 17 milioane de victime, reprezentând prima cauză de mortalitate. Bolile cardiovasculare pot să fie determinate de către o serie de factori de risc, unii nemodificabili, alţii, putând fi influenţaţi de stilul nostru de viaţă.

            Astfel, factorii de risc neinfluenţabili sunt :

— vârsta – după vârsta de 55 de ani, factorii de risc acumulaţi şi dezvoltaţi de către o persoană pe parcursul vieţii se dublează la fiecare 10 ani
— antecedentele familiale – dacă unul dintre părinţi, sau un frate/soră a suferit de o afecţiune coronariană sau AVC înainte de vârsta de 65 de ani pentru femei şi de 55 de ani pentru bărbaţi, riscul de îmbolnăvire prin aceste afecţiuni creşte
— sexul – referitor la AVC –uri, riscul îmbolnăvirii este egal între femei şi bărbaţi; pentru restul bolilor cardiovasculare,bărbaţii sunt mai expuşi îmbolnăvirii decât femeile aflate înainte de menopauză, iar după instalarea menopauzei, riscul devine egal cu al bărbaţilor.

Conform Federaţiei Internaţionale a Inimii, aproximativ 80% din decesele premature datorate bolilor cardiovasculare ar putea fi evitate prin controlul următorilor factori de risc (modificabili) :

 • fumatul
 • alimentaţia nesănătoasă (bogată în dulciuri şi grăsimi, săracă în legume şi fructe)
 • hipertensiunea arterială
 • valori crescute ale colesterolului şi trigliceridelor
 • obezitatea
 • sedentarismul (insuficienta/lipsa mişcării)

Specialiştii încurajează populaţia să iniţieze anumite schimbări comportamentale pentru sănătatea inimii ţinând cont de o serie de măsuri simple, cum ar fi :

 • să avem o alimentaţie sănătoasă– consumul zilnic de 5 porţii de fructe şi legume. Evitarea alimentelor procesate care sunt sărace în nutrienţi dar sunt surse ascunse de calorii, grăsimi, zahăr şi sare. Să optăm pentru meniuri sănătoase atunci când servim masa la cantină de la locul de muncă sau la restaurant.
 • să fim activi– practicarea a minim 30 de minute de activitate fizică pe zi ajută la prevenirea multor afecţiuni şi să lucrăm mai bine.
 • să introducem exerciţiul fizic inclusiv când vizăm locul de muncă– deplasarea pe jos sau cu bicicleta dacă este posibil, utilizarea scărilor în locul liftului, scurtă plimbare în pauza de prânz etc.
 • să spunem NU fumatului– riscul de boli coronariene se înjumătăţeşte după un an de renunţare la fumat, urmând ca apoi să devină egal cu al nefumătorilor. Să încurajăm mediile de viaţă şi muncă fără fum de ţigară.
 • să limităm consumul de alcool– un consum exagerat de alcool determină creşterea tensiunii arteriale, dar şi creşterea în greutate.
 • să menţinem o greutate corporală optimă– pentru a evita o mare parte din afecţiunile cardiovasculare grave.
 • să ne cunoaştem propriul risc de boli cardiovasculare– să monitorizăm periodic valorile TA, colesterolului, trigliceridelor, glicemiei, indicelui de masă corporală etc.
 • să încurajăm petrecerea unor momente fără stres la locul de muncă– scurte pauze pentru diferite exerciţii fizice, convorbiri informale etc.

            Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin boli cardiovasculare fiecare dintre noi ar putea face nişte paşi concreţi pentru un program personal de promovarea a unui stil de viaţă sănătos.

La nivel local, instituţia noastră, prin compartimentul Promovarea Sănătăţii, desfăşoară pe tot parcursul anului o campanie de informare-educare-comunicare care cuprinde mai multe tipuri de activităţi: realizare de materiale informative la temă, distribuţia acestora prin cabinetele medicilor de familie şi cele şcolare, farmacii şi asistenţi medicali comunitari.