ACTIVITĂTI

Astăzi, 28.III.2019, în incinta Centrului  Sănătate Prietenos Tinerilor din cadrul IMSP CMF Floreşti a avut loc o  intrunire a gravidelor-minore din raionul Floreşti cu colaboratorii centrului, precum şi specialişti întredisciplinari – Direcţia Asistenţa Socială şi Protecţie  a Familiei, reprezentantul AO Lumos.

         Subiectele  abordate la intrunire:

 1. Aspecte de stare psihoemoţională a gravidelor.
 2. Prestaţii sociale acordate postpartum, pregătirea  pachetului de documente.
 3. Aspecte medicale de supraveghere a gravidelor.

A fost o întîlnire  înteractivă, constructivă şi de  coloborare între beneficiari şi specialişti. Au fost  menţionate  probleme cu care se confruntă fiecare minoră.

         Ne-am propus să mai organizăm  întîlniri de  asemenea gen.


La  data  19.III.2019  în incinta IMSP CMF Floreşti s-a petrecut şcolarizarea pacientului din grupul de risc prin diabet zaharat, celor cu prediabet şi a celor cu diabet zaharat stabilit deja, dar fără complicaţii. Pacienţii au fost grupaţi în două grupe.

Cu primii s-a discutat despre noţiunile de prediabet, diabet zaharat, cum putem amîna  diabetul, simptomele prediabetului şi ce schimbări sunt necesare pentru a preveni apariţia diabetului.

Cu a doua grupă de pacienţi s-a desfăşurat o convorbire despre posibilele complicaţii ale diabetului, prevenirea lor la nivelul  picioarelor, ochilor, rinichilor şi, nu în ultimul rînd ,ce presupune  o alimentaţie sănătoasă pentru persoană cu diabet.

Grupurile au fost de 15 şi 18 persoane interactive, care au rămas foarte  mulţumite de  discursuri şi răspunsurile la întrebările lor. Astfel de şedinţe se vor petrece trimestrial.


În  perioada  28.I. – 2.II. -2019  în RM s-a marcat Săptămîna Europeană de prevenire a Cancerului de col uterin.

         Pe data de 4.II.2019 în incinta IMSP CMF Floreşti s-a organizat o masă rotundă cu femeile din or. Floreşti, la care au participat directorul CMF Floreşti  Svetlana Rusu, obstetrician-ginecolog  Tatiana Lazar  şi  medic oncolog  Elena Ivanes. Au venit cu mesaj de susţinere faţa de toate femeile, care lupta cu această maladie şi maladia a glandelor mamare.

         Cancer cervical în RM se plasează pe locul VI în structura maladiilor oncologice, însă rămîne pe locul III între cancerul la femei şi pe locul I în structura cancerului aparatului reproductiv femenin.

Anual  în Moldova 1000 de pacienţi se depistează cu cancer mamar. Incidenţa prin cancer mamar este 2790/00 . Depistarea în stadiu III şi IV este 25%.

Femeile au fost informate despre screeningul cervical, autocontrolul glandelor mamare şi controlul oncologic  profilactic. Screeningul cervical este un serviciu  de depistare a proceselor precanceroase oferit femeilor de vîrstă 25-61 ani.

          Femeile  au fost informate despre mamografie, care este o metodă importantă în  diagnosticarea patologiei glandelor mamare, care se efectuează la vîrstele:

după vîrstă de 40 ani – o dată la 4 ani

după vîrstă de 50 ani – o dată la 2 ani

după vîrstă de 60 ani – o dată în an.


Astăzi, data   21.XII. 2018  în incinta IMSP CMF Floreşti  s-a desfăşurat  o şedinţă de supervizare în grup cu tematica „ Colaborarea intersectorială în scopul prevenirii mortalităţii copiilor la domiciliu şi a mortalităţii materne. Realităţi şi intervenţii  intersectoriale.

         Au participat lucrători medicali şi lucrători sociali din următoarele localităţi: or. Floreşti, com. Ciutuleşti, s.Sănătăuca, com. Ghindeşti, com. Izvoare, com.Vărvăreuca, precum şi  invitaţi: specialist principal în AMM şi C CMF Floreşti, specialist principal în protecţia drepturilor copiilor pe lingă DASSPşi F, reprezentanţi a AO Lumos A. Crudu, G.Morari. Cuvîntul de solut din partea directorului IMSP CMF Floreşti  Svetlana Rusu.

          S-au discutat dificultăţi, experienţe, probleme şi practici în implimentarea mecanismului de colaborare  intersectorală în domeniul medico-social în vederea prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile, materne şi a copiilor pînă la 5 ani la domiciliu de către membrii echipei locale din localităţile susenumerate. Fiecare din participanţi s-a expus pe marginea propunerilor pentru Planul de activitate raional pentru anul 2019 privind mecanismul de conlucrare intersectorială.

IMG_2668

IMG_2664

IMG_2660

IMG_2658

IMG_2657


Prin   conceptul  companiei sociale „ Te priveşte! Priveşte pe fiecare!”  cu sloganul „ Cunoaşte-ţi  statutul  HIV!”  la data  de  01.XII.2018    YK „ Încredere” în  conlucrare cu membrii Consiliului Raional al Tineret  Floreşti  şi voluntarii CSPT au desfăşurat o companie de informare şi de  sensibilizare a populaţiei. Fiecare persoana  a beneficiat de  pliante, broşuri, prezervative.

4

3

2

1


Notă informativă

            La data de 14 noiembrie 2018, în conformitate cu prevederile Programului Național de Promovare a Sănătății pentru anii 2016 – 2020, s-a organizat în incinta Consiliului Raional Florești și Centrului Medicilor de Familie din or.Florești Ziua Mondială a Diabetului Zaharat cu genericul ”Familia și diabetul”.

            Cabinetul de Sănătate a Reproducerii, cabinetul de Promovare a Sănătății, medicii de familie, asistenții medicali de familie din cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie Florești cu susținerea Consiliului Raional Florești și Centrul de Sănătate Publică Florești au desfășurat următoarele activități:

 1. Testarea glicemiei și măsurările Tensiunii Arteriale (au fost efectuate 144 de glicemii și instruite 144 persoane).
 2. Discuții publice și individuale.
 3. Oferirea pliantelor informative:
 • ”Un mod sănătos de viață pentru persoanele cu Diabet Zaharat tip.2”
 • ”Ce este Diabetul Zaharat?”
 • ”Alimentația sănătoasă”
 • ”Să trăim sănătos”
 1. Informare, educare, comunicare despre Diabetul Zaharat.
 2. Seminar informativ cu femeile însărcinate.
 3. Elaborarea comunicatului de presă (Ziarul raional).
 4. TV locală.

În incinta IMSP CMF Florești s-a petrecut un seminar cu gravidele. Medicii de familie au petrecut convorbiri cu părinții copiilor cu diabet zaharat, cu pacienții din grupul de risc la diabet zaharat.

De asemenea, s-a discutat cu pacienții cu diabet zaharat despre metodele de profilaxie a complicațiilor acestei maladii.

IMG_2522

IMG_2517

IMG_2510

IMG_2513

IMG_2508

IMG_2503

IMG_2496


Ziua  de conştientizare a cancerului de  sân 1-  31 octombrie 2018

În cadrul  Lunii de conştientizare a cancerului de  sân de către  IMSP  CMF Floreşti au fost organizate mai multe activităţi  în scopul informării femeilor despre riscul acestei maladii ( prelegeri, convorbiri, mese rotunde, etc.) O activitate extrem de importantă a avut loc la data de 24.X.2018  în colectivul de muncă  „ Floreana  Fashion SRL, Floresti”, unde  de către colaboratorii IMSP CMF Floreşti au fost examinate prin controlul glandei mamare 217 femei, fiind depistate diverse patologii.

Acest lucru a fost organizat la iniţiativa administraţiei Centrului Medicilor de Familie Floreşti cu suportul conducerii colectivului “Floreana  Fashion”.

IMG_2321

IMG_2324

IMG_2333


Inima mea, inima ta

            Către Ziua Mondială a Inimii, 29 septembrie 2018, de către IMSP CMF Florești a fost organizat un flash-mob cu genericul ”Inima mea, inima ta”. În cadrul acestei acțiuni au participat colaboratori ai Centrului Medicilor de Familie, care au informat în stradă cetățenii despre riscurile bolilor cardiovasculare și metodele de prevenire acestora. Tuturor persoanelor li s-au înmînat materiale informative.

IMG_2222

IMG_2220

IMG_2218

IMG_2219

IMG_2216

IMG_2212

IMG_2208

IMG_2211

IMG_2207

IMG_2204

IMG_2203


Şcolarizarea copiilor cu Diabet Zaharat

„Diabetul  nu este o boală, dar un mod deosebit de viaţă”

Rolul intervenţiilor de modificare a comportamentului este cel, care asigură suportul teoretic şi practic al pacienţilor şi permite persoanelor cu diabet implicarea activă în controlul maladiei sale.

Şi în acest context la data  de 19.IX.2018, în incinta  IMSP CMF Floreşti  s-a desfăşurat  o lecţie educativă  cu tematica „ Alimentaţia  şi rolul ei în viaţa pacienţilor cu  DZ  tip I”.

Moderator: Grincu Mariana

Participanţi: persoane cu DZ.

IMG_2177

IMG_2180


Sănătatea copiilor fără riscuri chimice

  În săptămîna a doua a lunii septembrie anual în Republica Moldova se desfășoară  Săptămîna Națională pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice.

     În scopul educării tinerelor mame cu potențialele riscuri  de intoxicație a copiilor cu  substanțe chimice, în incinta Instituției Medico- Sanitare Publice Centrul Medicilor de Familie Florești a avut loc o masă rotundă cu genericul „Sănătatea copiilor fără riscuri chimice”. La această masă rotundă au participat 31 de mame cu copii în vîrstă de pînă la 5 ani, informația fiind prezentată de catre d- na Valentina Foca, medic pediatru IMSP CMF Florești.  Informație suplimentară a fost oferită mamelor de către directorul instituției, d-na Svetlana Rusu și colaboratorii Centrului de Sănătate Publică Florești, d-na Maria Odajiu și d-nul Gheorghe Timuș.

IMG_2160

IMG_2164

IMG_2163

IMG_2163

IMG_2172

IMG_2171

IMG_2168

IMG_2165


Suicidul  la copii şi adolescenţi”

La data de 13.IX.2018  în incinta IMSP CMF  Floreşti ,  Centrul de Sănătate  Prietenos Tinerilor ʺ Încredere” s-a desfăşurat  o şedinţă  informativă,  în  contextul  Zilei Mondiale a  Suicidului  cu  genericul „ Să ne unim  în  efortul de prevenţie a suicidului”.

         Moderator: Platon  Adela.  

          Participanţi: adolescenţii  de la Şcoală Profesională or. Floreşti

IMG_2072

IMG_2088

IMG_2089

IMG_2083

IMG_2077

IMG_2080

IMG_2075

IMG_2076


  Ziua de curățenie globală

                   Colectivul Instituției Medico-Sanitare Publice Centrul Medicilor de Familie Florești s-a implicat activ în desfășurarea Campaniei „Ziua de Curățenie Globală”, care a avut loc pe data de 15 septembrie 2018.  În cadrul acestei acțiuni angajații instituției în frunte cu conducătorul, d-na Svetlana Rusu, au efectuat curățenie general în parcul (zona verde) de lîngă lacul orășenesc.

IMG_2150

IMG_2090

IMG_2144

IMG_2143

IMG_2118

IMG_2106

IMG_2112

IMG_2101

IMG_2099

IMG_2098

IMG_2096

IMG_2091


” Sarcina şi alcoolul sunt incompatibile”.

La data de  11.IX. 2018  în incinta IMSP CMF Floreşti  s-a  desfăşurat  Flash Mob de informare şi sensibilizare  a  femeilor  gravide  despre  pericolul consumului de alcool „ Sunt prea mic ca să beau”.

Au  fost prezente 23 viitoare mame, care  s-au  şcolarizat cu riscurile  expunerii  fătului  la  alcool şi consecinţele consumului de alcool în sarcină, cu sindromul alcoolismului fetal, anomaliile de dezvoltare posibile şi tulburările neurologice şi de comportament. A fost accentuat mesajul principal  —  ” Sarcina şi alcoolul sunt incompatibile”.

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG


La data de  14.XI. 2017, în conformitate cu prevederile  Programului Naţional de Promovarea Sănătăţii pentru 2016-2020, s-a organizat,  în incinta Consiliului Raional şi  CMF Floreşti ,  ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ZAHARAT  cu genericul  „ Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Cabinetul de Săînătate a Reproducerii, Cabinet de Promovarea Sănătăţii, medici de familie, asistenţi  medicali CMF Floreşti cu susţinerea Consiliului Raional  au desfăşurat următoarele activităţi:

  1. Testarea glicemiei
  1. Discuţii publice şi individuale
  1. Oferirea pleantelor , prospectelor, cărţilor” Alimentaţia sănătoasă”
  1. Informare, educare, comunicare despre diabet
  1. Seminar informativ cu femeile însărcinate
 1. Elaborarea comunicatului de presă

IMG_1591

IMG_1598 IMG_1595 IMG_1593 IMG_1592