NOUTĂȚI


rujeola1

 Atenție-Rujeola!

Situația epidemiologică în țară prin rujeolă este una alarmantă. Rujeola este o maladie contagioasă, care se tansmite de la om la om pe cale aeriană. O persoană bolnavă poate infecta îm mediu alte 18 persoane, iar unul din 1000 de persoane decedează din cauza complicațiilor severe , pe care le are maladia dată. Rujeola rămîne o cauză importantă a decesului în rândul copiilor de vârstă fragedă la nivel mondial. Singura soluție de prevenire a acestei maladii grave și contagioase este vaccinarea fiecărei persoane.

       Astfel, în scopul stopării răspîndirii acestei maladii contagioase, invităm părinții, a căror copii nu sunt imunizați din anumite motive să se prezinte la medicul de familie pentru a efectua vaccinarea contra rujeolei.

rujeola


Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova-1

Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova-2


hhh

Stimați medici și farmaciști.

Cu ocazia Zilei lucrătorului medical şi a farmacistului, Vă adresăm sincere felicitări, dorindu-vă sănătate, activitate fructuoasă, realizări profesionale, motivaţii pentru performanţă şi perfecţionare continuă.

O zi este prea puţin pentru a demonstra importanţa şi nobleţea acestei profesii,  de multe ori voi sunteți primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, altfel oferind sentimente de încredere pentru pacienţilor.

Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să Vă însoţească mereu întru alinarea suferinţelor pacienţilor. Să fiți, mereu, un exemplu de servire cu abnegaţie a oamenilor, de onorare a datoriei profesionale şi civice. Vă aducem toată recunoștința pentru devotamentul și dăruirea Dumneavoastră.


1

Ziua Europeană de prevenire a obezităţii este marcată în țările europene anual, în a treia sâmbătă a lunii mai. În acest an evenimentul se va desfășura la 19 mai 2018. Tema pentru Ziua Europeană de prevenire a obezității 2018  este: “Abordăm obezitatea împreună”, care are scopul de a spori cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național pentru a îmbunătăți prevenirea diagnosticul și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a schimba stilului de viață, și pentru a gestiona greutatea lor întru ameliorarea sănătății și calității vieții.

 

Tendințele obezității la copii

Obezitatea din copilărie este una dintre cele mai grave provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Copiii supraponderali și obezi sunt susceptibili să rămână obezi până la maturitate și sunt mai susceptibili să dezvolte boli netransmisibile cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare la o vârstă mai mică.

 • În 2013, 42 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.
 • Majoritate copiilor supraponderali sau obezi trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde rata de creștere a fost cu peste 30% mai mare decât cea a țărilor dezvoltate.
 • Dacă tendințele actuale continuă, numărul copiilor supraponderali sau obezi, inclusiv numărul copiilor de vârstă foarte mică, la nivel global va crește până la 70 milioane până în 2025.
 • Obezitatea în copilărie este asociată cu o gamă largă de complicații grave de sănătate și un risc crescut de apariție precoce a bolilor, inclusiv diabetul și bolile de inimă.
 • Fără intervenție, sugarii și copiii mici obezi vor continua probabil să fie obezi în timpul copilăriei, adolescenței și maturității.

Fiecare aspect al mediului în care copiii sunt concepuți, născuți și crescuți poate contribui la riscul de a deveni supraponderali sau obezi. În timpul sarcinii, diabetul gestațional (o formă de diabet care apare în timpul sarcinii) poate avea ca rezultat creșterea greutății la naștere și riscul de obezitate mai târziu în viață.

Tendințele globale privind obezitatea la adulți

 • Conform estimărilor OMS — supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an, urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi.
 • La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între anii 1980 și 2014. În a.2014 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali (39%). Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi (13%).
 • Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea.
 • Excesul de greutate și obezitatea sunt responsabile pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, 35% din bolile cardiace ischemice și 55% dintre bolile hipertensive, în rândul adulților din Europa.

 

Obezitatea în Republica Moldova:

Conform Studiului STEPS, 201:

 • Circa 50% dintre persoanele adulte (18 ani şi peste) sunt supraponderale sau obeze. Ponderea persoanelor obeze, care reprezintă 15% din acest număr, este mai mare în mediul urban (16,3%) în comparaţie cu mediul rural (14,7%) şi e mai mare printre femei (17,1%) decât printre bărbaţi (13,3%).
 • Obezitatea creşte proporţional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descreşte.
 • Consumul de fructe şi legume este în general scăzut — 66,6 % din populația generală consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume pe zi, determinând un risc crescut pentru bolile netransmisibile.
 • OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025.
 • La adolescenți, conform Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate a copiilor de vârstă școlară (HBSC, 2014) la fiecare al 8-ea adolescent s-a constatat exces de masă corporală. Rata excesului de greutate și a obezității este mai mare în rândul băieților comparativ cu fetele din toate grupele de vârstă.

         Consumul excesiv de produse bogate în grăsimi, sare şi zahăr în combinaţie cu modul sedentar de viaţă duc la obezitate, hipertensiune arterială şi declanşarea bolilor netransmisibile. În Republica Moldova disponibilitatea medie zilnică de energie per capita este mai mare decât necesităţile dietetice în energie (estimate la 2141 kcal/per capita/zi), în anul 2009 constituind 2707 kcal/per capita/zi. Ponderea cea mai mare a energiei (65%) a provenit în anul 2009 din glucide, după care urmează lipidele (25%) şi proteinele (10%).

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice de greutate, utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).

Conform definiției OMS:

 • IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate
 • IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitatea

IMC oferă cel mai util instrument de măsurare a supragreutății și obezității la adulți și este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele la adulți. De menționat, însă că IMC este un indicator aproximativ, întrucât poate să nu corespundă aceluiași grad de obezitate la diferiți indivizi și in cazul copiilor, se folosesc curbele percentilice pentru a stabili prezența și gradul obezității.

Obezitatea reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, cancer. Obezitatea poate fi în continuare legată de o gamă largă de probleme psihologice. Pentru societate în ansamblu, are costuri directe și indirecte substanțiale, care pune o presiune considerabilă asupra asistenței medicale și a resurselor sociale.

Cauzele cele mai frecvente ce contribuie la creșterea numărului de oameni cu obezitate țin de majorarea timpului petrecut pentru vizionarea TV, computerul, lipsa activităţii fizice şi ingestia de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare (alimente nesănătoase), Obezitatea este o boală de multe ori cauzată de factori în mare măsură în afara controlului unui individ. Știința arată, că genetica joaca un rol în obezitate. Genele pot provoca anumite afecțiuni care duc la obezitate. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sunt predispuse la obezitate devin obeze. Cercetarea este în prezent în curs de desfășurare pentru a determina care gene contribuie cel mai mult la obezitate.

 

 

Cum poate fi redus nivelul de  supraponderabilitatea și obezitatea?

Supraponderabilitatea și obezitatea, precum și bolile legate de acestea, sunt în mare măsură prevenibile. Mediile de sprijin și comunitățile sunt fundamentale în modelarea opțiunilor oamenilor, făcând alegerea alimentelor sănătoase și activitatea fizică regulată cea mai ușoară (accesibilă, disponibilă)  alegere și, prin urmare – esențială în prevenirea obezității.

La nivel individual excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:

 • Limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri.
 • Creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale.
 • Practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți). Responsabilitatea individuală nu poate avea decât un efect deplin în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.
 • Reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate; asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii.
 • Restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special acele produse alimentare destinate copiilor și adolescenților.
 • Asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă.

Responsabilitatea individuală poate avea efectul maxim, atunci când oamenii au acces la un stil de viață sănătos. Prin urmare, la nivel de societate, comunitate este important:

 • sprijinirea persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat;
 • crearea condițiilor pentru efectuarea activități fizice regulate și alegeri alimentare mai sănătoase și ușor accesibile tuturor — în special persoanelor vulnerabile;
 • asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicilor periodice de activitate fizică la locul de muncă.

Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei diete sănătoase prin:

 • reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
 • asigurarea alegerilor sănătoase și nutritive disponibile tuturor consumatorilor;
 • practicarea marketingului responsabil, în special al produselor destinate copiilor și adolescenților;

Supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat.


images (1)

12 mai Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali

La 12 mai în ziua de naştere a celei mai cunoscute asistente medicale, Florence Nightingale (1820 — 1910), prima care a reformat domeniul de activitate al asistenţilor medicali şi a pus bazele Nursingului modem, se marchează Ziua Internaţională a Nurselor.

Nursele/asistenţii medicali constituie majoritatea forţei de muncă din sectorul medical şi îşi aduc o contribuţie semnificativă la îngrijirile de sănătate.

Asistenţii medicali în cele mai dese cazuri sunt primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, generînd sentimentele de încredere ale pacienţilor în ciclul curativ.

Ţinem să aducem mulţumiri celora, ce au ales să fie asistenţi medicali, fiind sprijin pentru cei bolnavi şi neputincioşi, celora, care îşi manifestă profesionalismul nu numai la locul de muncă, ci şi acasă, pe stradă, între prieteni, oameni, celora care sunt pregătiţi să rezolve multe probleme, încurajînd pacienţii pentru a-şi trăi cu demnitate fiecare clipă a vieţii.

Cu ocazia Zilei Internationale a Asistentului Medical felicităm toţi asistenţii medicali din raionul Floreşti, dorindu-le fericire, prosperare, verticalitate, sănătate, bucurii. Vă dorim în continuare mult curaj, entuziasm, bunătate omenească, cumpătare, răbdare, înţelepciune şi demnitate profesională.

Director

IMSP CMF Floreşti                                                            Svetlana  RUSU

     


  De pe data de 23.IV. – 29.IV.2018 s-a desfăşurat Săptămîna Europeană a Imunizărilor.  

IMSP CMF Floreşti a organizat un  Flash  Mob în stradă şi în s.Rădulenii-Vechi.  În cadrul activităţii s-au repartizat broşuri şi s-a informat populaţia despre importanţa imunizărilor, inclusiv, vaccinarea împotriva infecţiei cu Papiloma virusul uman (HPV).

      Începînd cu anul 2017 în  RM este implementată  imunizarea gratuită împotriva infecţiei  (HPV) cu vaccinul Gardasil a fetelor cu vîrsta de 10 ani.

        Vaccinarea dată le va proteja de infecţii cu cele mai  cancerogene tipuri şi riscul de a face cancer de col uterin şi cu alte localizări în maturitate.

IMG_20180426_093215 IMG_20180426_093055 IMG_20180426_092722 IMG_20180426_092953 IMG_20180426_092529 IMG_20180426_092434 IMG_20180425_105728 IMG_20180425_095811 IMG_20180425_095741


Aerul far fum de tutun e LEGE!


anul_nou_2_76956300

 

 

 


Centrul  „ Încredere” a motivat  voluntarii  Floreşteni

         În perioada 2-8 octombrie  curent  în  toată ţara s-a desfăşurat  Săptămîna Naţională a Voluntariatului,  la  cea  de-a XI-a ediţie, fiind cel mai considerabil eveniment de promovare a voluntariatului. În oraşul Floreşti, în incinta Centrului Medicilor de Familie, a fost desfăşurată o întrunire în cadrul  Centrului  de Sănătate  Prietenos  Tinerilor „ Încredere” la care au  participat  lucrătorii  centrului, voluntarii, elevi de la instituţiile preuniversitare din oraş  L.T. „I.Creangă”, L.T. „M.Eminescu” şi  la  L.T. „M.Costin”. Cu un mesaj de mulţumire şi  recunoştinţă pentru tinerii voluntari a venit    d-na  Svetlana  Rusu, director IMSP CMF Floreşti, apreciind munca lor  neremunerată care aduce mult folos societăţii, fiind cei care duc mesajele cele mai valoroase colegilor, tinerilor într-un mod mai accesibil. Celor mai activi voluntari li s-au înmînat diplome de merit pentru implicare şi ajutor  neremunerat în acţiunile de voluntariat pe parcursul anului de activitate.

023

030


      

Treia duminică a lunii iunie — Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului!

JJ

                             Mersul pentru sănătate

                 La data de 19 mai 2017, în cadrul Zilei Europene a mișcării pentru sănătate și prevenire a obezității,
            a fost organizat  flash mob ”Mersul pentru sănătate” cu participarea colectivului din cadrul  IMSP
            Centrul Medicilor de Familie din or.Florești, împreună cu APL, Primăria, Poliția și toți doritorii.
            Traseul preconizat pentru mersul pe jos: IMSP CMF Florești - IMSP SR Florești  (5 km).

La eveniment au participat 70 de persoane.

Director IMSP CMF Floreşti        Svetlana Rusu

IMG_1162

IMG_1148

IMG_1128

IMG_1113


Vă aşteaptă medicul D-Voastră de familie!

                Starea de sănătate a fiecăruia depinde în mare parte de grija, pe care o avem fiecare dintre noi faţă de propria sănătate. Este foarte important să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră şi să prevenim anumite maladii, efectuînd un control profilactic anual de rutină.

         Merită să fie menţionat faptul, că orice maladie, fiind depistată în stadiu incipient, are şanse sporite de vindecare.

         Spre regret, analizînd cazurile de depistare tardivă a unor boli, se constată o realitate pe alocuri foarte dureroasă şi, în acelaşi timp, foarte alarmantă: unul din motivele diagnosticării în stadiu avansat a bolii este adresarea tardivă a pacientului după asistenţă medicală. Nemaivorbind despre faptul, că prea este mică ponderea populaţiei, care se adresează la medicul de familie, solicitînd să fie supus unui examen medical profilactic, fără a prezenta anumite motive de boală.

         Control medical profilactic anual presupune un anumit volum de investigaţii, şi anume:

 • măsurarea tensiunii arteriale;
 • tonometria oculară;
 • testare la glicemie (nivelul zahărului în sînge), colesterol;
 • examenul medicului de familie;
 • examenul oncoprofilactic al femeilor etc.

Vă invităm să Vă programaţi la medicul D-Voastră de familie pentru a obţine mai multă informaţie şi a Vă examina starea D-Voastră de sănătate.

REŢINEŢI!

         Anume acest control profilactic al sănătăţii poate fi considerat motivul pentru care locuitorii din ţările Uniunii Europene trăiesc cu aproximativ 10-20 de ani mai mult comparativ cu cei din Republica Moldova.

                                                    Director

                                                    IMSP CMF Floreşti                                                              Svetlana RUSU